Atât persoanele fizice cât și cele juridice şi-au achitat, în cea mai mare parte, impozitele și taxele locale până la termenul scadent din data de 30 septembrie, informează Agenția de presă Rador.
În plus, taxa de salubritate a fost plătită în avans, precizează directorul Direcției de Impozite și taxe din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș, Szoverfi Vasile.
”Gradul de încasare a taxelor și impozitelor locale este foarte bun, ajungând la un procent de peste 85%. De asemenea, am observat că și în cazul taxei speciale de salubrizare, majoritatea târgumureșenilor și-au achitat acest debit, încasările au depășit și în acest caz 80%, cu toate că mai este un termen de plată în acest an pentru trimestrul IV. În cazul persoanelor care nu și-au achitat impozitul pe clădire, teren, auto, începând cu 1 octombrie se calculează majorări de întârziere”, spune directorul.
De anul viitor, dările la bugetul local vor crește, cu siguranță, cu rata inflației, însă ele ar putea fi majorate chiar cu 200%, în funcție de decizia guvernanților, susține Szoverfi Vasile.
”Ce este cu certitudine, este faptul că vor crește cu rata inflației. Acum, dacă se va mări cota procentuală, asta depinde ce de se va promulga la nivel de guvern sau la nivel de parlament, deci prin lege sau prin ordonanță de guvern. Ultima modificare este OUG nr 16 prin care impozitele ar crește, într-adevăr, foarte mult. Cea mai mică creștere ar fi de 50%, cel puțin. Dacă se păstrează ordonanța, creșterile ar putea ajunge la peste 100% sau 200%”, a mai precizat acesta.
La această dată, Primăria Târgu Mureș are în evidență circa 8.000 de târgumureșeni, persoane fizice, care au restanțe la impozitele și taxele locale de ani buni, la care se adaugă alte aproape 1.000 de persoane juridice.
Pentru aceștia s-a început procedura de executare silită, însă majoritatea dintre ei fie nu au deloc venituri, fie ”li s-a pierdut urma”, fiind plecați în străinătate.