Peste o sută de copii de la grădiniţele şi şcolile româneşti din Miercurea-Ciuc au participat, în aceste zile, la tradiţionalele ateliere organizate de Muzeul Oltului şi Mureşului Superior şi au confecţionat mărţişoare pentru persoanele dragi.
Într-o încăpere luminoasă din incinta muzeului e multă veselie, iar copiii, elevi în clasa I la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din municipiu, primesc materialele cu care vor lucra şi ascultă primele indicaţii.
Urmează să realizeze un mărţişor stilizat, în fapt un fluturaş din hârtie, decorat în funcţie de imaginaţia lor, care are ataşat un mesaj pentru persoana căreia îi va fi oferit. Copiii lucrează cu drag, pun întrebări, se ajută unul pe celălalt, sub directa îndrumare a muzeografelor şi a învăţătoarei care-i însoţeşte.
În scurt timp, fluturaşul prinde contur, e decorat în diverse feluri şi i se ataşează şnurul alb-roşu, care îl va transforma în mărţişor.
Activitatea nu se opreşte aici, cei mici realizează un alt mărţişor, care nu mai presupune atât de multă atenţie şi pe care scriu mesaje pentru cei dragi.
„Am făcut un fluturaş pentru mama. Mesajul meu pentru mama este: ‘O primăvară frumoasă’. Cel mai mult mi-a plăcut că am făcut artă, a fost uşor”, spune Sofia.
La rândul său, Anastasia descrie în amănunt ce a lucrat la atelierul de la muzeu: „aici am făcut un fluturaş pe care este un mesaj pe care scrie, de mână: ‘O primăvară frumoasă!’ Şi am colorat şi un curcubeu. Iar aici am făcut un alt mărţişor, pe care am lipit trei flori mov şi trei frunze”.
O altă fetiţă, Carina, ne dezvăluie că vine în fiecare an la muzeu şi că îi place, pentru că face ceva nou, de fiecare dată.
„Mi-a plăcut că am făcut mărţişoare ca în fiecare an. Şi îmi place să fac mărţişoare, pentru că sunt chiar drăguţe şi mereu facem ceva nou. (…) Am făcut aici un mărţişor pentru mama mea, cu mesajul ‘Te iubesc, mami!’ şi pe cealaltă parte am scris: ‘Te iubesc, buni!’. Aici am făcut un fluturaş, tot un fel de mărţişor şi am scris cam acelaşi lucru, doar că am scris: ‘Dragă mami, îţi doresc o primăvară frumoasă’! şi la fel şi cu buni, am scris: ‘Dragă buni, îţi doresc o primăvară frumoasă!’, a spus fetiţa.
Învăţătoarea Natea Maria-Steluţa, de la Şcoala Gimnazială Liviu Rebreanu, care i-a însoţit pe copii, spune că în fiecare an vine cu elevii la muzeu, atât pentru atelierele de mărţişoare, cât şi pentru alte activităţi.
„Ca în fiecare an, venim cu elevii la muzeu pentru a face mărţişoare sau felicitări. Dar nu doar în preajma datei de 1 Martie, venim şi cu alte ocazii la muzeu, ori de câte ori este câte o expoziţie sau un eveniment şi uneori ne ajută chiar şi la şcoală (muzeografele – n.red.), vin ele la şcoală şi ne ajută în diferite activităţi. Copiilor le-a plăcut foarte mult şi de fiecare dată le place când vin să lucreze aici, la muzeu”, a afirmat Natea Maria Steluţa.
Proiectul „Sărbătoarea Primăverii”, în cadrul căruia copiii de la şcolile româneşti din oraş confecţionează mărţişoare sau felicitări se desfăşoară în fiecare an la Muzeul Mureşului şi Oltului Superior din Miercurea-Ciuc şi este unul foarte iubit.
„Este un proiect cu tradiţie, foarte apreciat de elevi şi de cadrele didactice deopotrivă pentru că sărbătorim primăvara, cu toată frumuseţea ei, prin cadrul mărţişorului şi al felicitărilor pe care le oferim în această perioadă. Această mică podoabă, mărţişorul, care a evoluat în timp, de la şnurul alb-roşu, a devenit, iată, astăzi un fluture cu un mesaj, pe care copiii îl vor dărui celor dragi. Astfel, încercăm să-i apropiem de cultura tradiţională, dar fără a omite materialele cu care ei sunt obişnuiţi: folosim hârtie, carton, spumă, tot felul de obiecte care ne ajută să facem o astfel de podoabă şi să o facă cu drag, am observat lucrul acesta, pentru că nu se lasă uşor duşi de aici. Încercăm să-i încurajăm să facă cât mai multe şi, mai ales, să creeze singuri. Noi oferim un început, după care ei pot să-şi dezvolte propriul mărţişor. Nu ne dorim nişte şabloane, dorim să-i motivăm să creeze singuri. (…) Am avut peste o sută de copii zilele acestea, ne-am bucurat împreună şi de vremea frumoasă dar şi de mărţişoarele care au rezultat”, a declarat Florina Bănică, muzeograf la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior. AGERPRES