Peter Ferenc: „Am încredere că nu vor exista obiecţii la CCR în privinţa legii de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic”

Peter Ferenc: „Am încredere că nu vor exista obiecţii la CCR în privinţa legii de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic”

 

 

Preşedintele UDMR Mureş, Peter Ferenc, a declarat joi, în cadrul manifestării de marcare a 170 de ani de la Revoluţia din 1848 de la Târgu Mureş, că are încredere că nu vor exista obiecţii la Curtea Constituţională a României în privinţa legii de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic şi i-a cerut şefului statului să susţină învăţământul confesional minoritar.

„Suntem îngrădiţi în libertatea noastră, deoarece nu ne putem folosi limba maternă în instituţiile şi spaţiile publice, iar chestiunea folosirii simbolurilor noastre naţionale naşte controverse şi tensiuni până în ziua de azi. De multe ori întâmpinăm situaţii în care nu ni se respectă drepturile obţinute cu greu. Ajunge doar să ne gândim la liceul catolic. De doi ani aproape că luptăm cu morile de vânt pentru Liceul Teologic Romano-Catolic. Însă nu vom renunţa niciodată. Lângă cei 6% (cât numără mandatele UDMR în Parlament – n.r.) am reuşit să adăugăm încă 45% şi să adoptăm o lege prin care liceul confesional îşi poate continua activitatea nestingherit. Am încredere că nu vor exista obiecţii din partea Curţii Constituţionale. Aş dori să îl rog, în numele nostru, pe preşedintele ţării, de etnie săsească, să sprijine, ca bun creştin şi ca membru al unei alte comunităţi minoritare din care se compune ţara, educaţia confesională în limba maternă’, a afirmat Peter Ferenc.

În discursul său, Peter Ferenc a susţinut că anul Centenarului Marii Unirii poate fi decisiv în privinţa îmbunătăţirii sau deteriorării relaţiilor dintre români şi maghiari şi că patriotismul nu trebuie confundat cu ura.

„În anul Centenarului românesc, relaţia dintre minoritate şi majoritate are de înfruntat provocări serioase. Acest an poate fi decisiv, oferind posibilitatea îmbunătăţirii, dar şi cea a deteriorării relaţiilor dintre comunităţile române şi maghiare. La 100 de ani de la adunarea generală de la Alba Iulia, este tot mai în vogă, tot mai ‘trendy’ să fii mare patriot. Sunt tot mai mulţi politicieni pentru care patriotismul înseamnă condamnarea noastră, a maghiarilor din Transilvania, şi prezentarea noastră drept pericol la adresa siguranţei naţionale. Patriotismul e un lucru bun, însă nu trebuie confundat cu incitarea la ură. Patriotismul înseamnă să lucrăm, să avem autostrăzi în ţara noastră, să nu desfiinţăm 100 de trasee de cale ferată, ci să modernizăm transportul feroviar, să ne ţinem tinerii acasă, să facem ca existenţa familiilor să fie mai previzibilă, să putem beneficia de tratament la nivel european în spitalele noastre şi ca părinţii noştri să beneficieze de o pensie demnă de munca depusă timp de atâţia ani”, a mai spus liderul UDMR Mureş.

Peter Ferenc a evidenţiat faptul că, prin sprijinul Guvernului Ungariei, 520 de familii de agricultori au primit ajutoare pentru dezvoltarea gospodăriilor şi că pe lângă ajutorul economic şi pentru infrastructură, statul ungar se implică şi în conservarea moştenirii culturale a maghiarilor din Transilvania.

„Iar acum este rândul nostru să sprijinim Guvernul Ungariei! Îi îndemn pe toţi cetăţenii să îşi exercite dreptul de vot şi să participe la alegerile din 8 aprilie”, a spus liderul UDMR Mureş.

În discursul său, Peter Ferenc a subliniat că acest an poate fi decisiv pentru toate minorităţile de la nivel european, nu doar pentru comunitatea maghiară din România, dacă se va reuşi promovarea iniţiativei cetăţeneşti europene Minority Safe Pack, „care urgentează reglementarea drepturilor minoritare la nivel european”.

La manifestările de marcare a 170 de ani de la Revoluţia din 1848 de la Târgu Mureş au participat peste 2.000 de persoane.

AGERPRES