Peter Ferenc (CJ Mureş): Centrele DGASPC – ”un mediu sănătos” pentru copiii cu dizabilităţi
Peter Ferenc (CJ Mureş): Centrele DGASPC – ”un mediu sănătos” pentru copiii cu dizabilităţi

Peter Ferenc (CJ Mureş): Centrele DGASPC – ”un mediu sănătos” pentru copiii cu dizabilităţi

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mureş, Peter Ferenc, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că toate cele patru centre pentru copii cu dizabilităţi din Târgu Mureş aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din judeţ reprezintă „un mediu sănătos”, în care se oferă îngrijiri adecvate, deşi canspectorii Consiliului de Monitorizare şi reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice susţin că ar fi găsit nereguli grave în acestea.

„Aceşti copii cu dizabilităţi, cu diferite grade de dizabilităţi (…) erau într-un mediu, care, după părerea mea, le dădea o siguranţă (…). Nu sunt nici medic, nu sunt nici asistent ca să pot să îmi dau seama la ce nivel sunt procedurile în acest serviciu, dar copiii aceştia erau veseli, se putea discuta cu ei, am vorbit cu personalul, personalul mi-a relatat cu ce probleme se confruntă. Pot să spun direct că într-adevăr aceste centre sunt supraaglomerate, dar nu sunt supraaglomerate pentru că aşa doresc angajaţii din cadrul direcţiei (…). Ceea ce am văzut eu m-a asigurat că acest mediu este un mediu sănătos, un mediu în care copiii pot să primească îngrijirile adecvate la toate nivelurile”, a declarat preşedintele CJ Mureş.

Peter Ferenc a arătat că aceasta este concluzia, după ce a vizitat centrele respective, întrucât informaţiile oferite de CRJ şi de angajaţii DGASPC Mureş erau atât de diferite.

„Şi vă spun sincer, văzând acei oameni care lucrează cu aceşti copii, când am văzut că mulţi copii, zeci de ani sunt trataţi şi efectiv li se dă mâncarea prin seringă, pe diferite sonde nazale sau sonde stomacale, chiar le-am mulţumit tuturor, pentru că eu consider că este un efort deosebit al acestor angajaţi, cei care lucrează în acest mediu”, a subliniat Peter Ferenc.

El a precizat că ştie ce înseamnă să ai grijă de acest tip de pacient, întrucât chiar în familia sa a existat un bolnav de demenţă, care a fost îngrijit acasă.

Preşedintele CJ Mureş a menţionat că a cerut DGASPC să colaboreze cu toate instituţiile, cu toate comisiile de anchetă şi dacă există suspiciuni, deşi el nu crede că ar putea fi vorba despre infracţiuni, ancheta să decidă.

„Am făcut investiţii şi facem în continuare, pentru a ne adapta la noile reglementări europene, să reducem numărul de internaţi în diferite cămine de adulţi. Am cumpărat mai multe case, le refacem, încercăm să oferim standardele cele mai bune care pot fi oferite în acest domeniu”, a spus Peter Ferenc.

Preşedintele CJ Mureş s-a arătat deranjat de faptul că în presă au apărut fotografii cu o pacientă de 19 ani, care de la naştere este hrănită cu seringa de către personalul unui centru din Târgu Mureş, criticat de reprezentaţii CRJ.

„Bineînţeles că este vorba de oameni bolnavi şi trebuie să ne gândim în aşa fel. Şi ceea ce mă deranjează este că în presă apar nişte fotografii care, după părerea mea, n-ar fi avut voie să apară. Să te foloseşti de persoane cu dizabilităţi atât de grave (…) de parcă aici ar fi oameni care nu sunt hrăniţi sau oameni de care cineva îşi bate joc. Nu, doamnelor şi domnilor, aceşti oameni sunt oameni foarte grav bolnavi (…) Fata care a apărut şi în fotografie, o fată de 19 ani care stă în acest centru de când s-a născut, este hrănită cu seringa, de 19 ani este acolo. Dacă n-ar fi avut grijă acest personal de această fată de 19 ani, atunci cum ar fi rezistat? Ca să nu mai vorbim de altele”, a susţinut Peter Ferenc.

Directorul general al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş, Hajnal Katalin Miklea, a arătat că în cele cinci centre pentru copii cu dizabilităţi din judeţul Mureş în anul 2023 şi 2024 au fost trei decese, copii care au decedat la spital din cauza afecţiunilor medicale.

„Fiecare serviciu de asistenţă socială are nişte proceduri, aceste proceduri au fost îndeplinite, toate organele abilitate au fost anunţate, toate referatele au fost primite către consiliul de monitorizare, s-a făcut autopsia acestora şi celelalte organe abilitate au fost anunţate. Ca urmare a cercetărilor efectuate nu a rezultat la niciunul din aceste cazuri suspiciuni de poate moarte violentă sau altceva. Toţi au decedat în cauza bolilor pe care le aveau, în spital”, a declarat Hajnal Katalin Miklea.

Centrul de Resurse Juridice a arătat într-un comunicat de presă, că împreună cu membri ai Consiliului de Monitorizare au controlat, sâmbătă dimineaţă, patru centre din Târgu Mureş, în care sunt adăpostiţi în total 63 de copii cu dizabilităţi, deşi capacitatea totală este de 51 de locuri.

CRJ susţine că într-unul din centre opt copii erau închişi în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieşi din camere.

În comunicat se mai precizează că, la momentul vizitei, „toate cele patru centre funcţionează în afara legii, licenţele de funcţionare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024”.

CRJ susţine că a participat la mai multe vizite de monitorizare în aceste centre, începând cu luna martie 2024, acestea având caracter inopinat sau anunţat.

În toate vizitele, susţine CRJ, a observat probleme grave de „supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentaţii adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii”.

În ciuda unei scheme de personal generoase, susţine CRJ, s-au constatat nereguli în cadrul vizitelor de monitorizare, mai ales legate de neparticiparea personalului la activităţi conform fişei de post (neprezentarea la program) şi oferirea de servicii de îngrijire inadecvate nevoilor specifice ale copiilor cazaţi în centru.

CRJ mai invocă şi lipsa de implicare a specialiştilor în cazul acestor copii, arătând că starea de alimentaţie şi igienă defectuoase sunt de natură să pună în pericol dezvoltarea copiilor şi chiar viaţa şi integritatea lor.

În urma neregulilor constate, CRJ a sesizat anul trecut procurorii din cadrul DIICOT Structura Teritorială Târgu Mureş, urmând să facă noi demersuri în vederea sesizării Parchetului General pentru documentarea şi instrumentarea noilor fapte constatate urmare a vizitei de monitorizare din dimineaţa de sâmbătă. AGERPRES