potrivit căreia BMW ar trebui să investească în România, şi nu în Ungaria; este clar că şantajarea politică a companiilor germane care investesc în ţara noastră este un eşec total, a spus ministrul
ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Budapesta.
La conferinţa de presă susţinută împreună cu omologul său din Yemen, ministrul ungar a numit-o pe Katarina Barley, vicepreşedintele Parlamentului European, o persoană care urăşte maghiarii, şi a calificat drept ridicolă afirmaţia acesteia, potrivit căreia BMW ar trebui să investească în România, şi nu în Ungaria.
Potrivit şefului diplomaţiei ungare, unele forţe politice încearcă să şantajeze companiile germane care investesc în Ungaria, însă acest lucru a fost un eşec total, deoarece numărul acestor companii este în creştere, iar marea majoritate a companiilor respective are o cooperare deosebit de armonioasă cu guvernul maghiar.
Szijjártó a subliniat că şi construcţia fabricii BMW progresează conform planului, iar compania aduce la Debrecen un element extrem de important al strategiei sale pentru electromobilitate.
Ministrul de externe a subliniat că “în ciuda tuturor eforturilor doamnei menţionate, respectiv ale stângii germane şi maghiare”, anul acesta s-ar putea atinge chiar şi dublul investiţiilor de anul trecut, care au reprezentat deja un record.
În ceea ce priveşte trecerea băncii OTP pe “lista neagră” ucraineană a sponsorilor internaţionali ai războiului, Péter Szijjártó a reiterat că până când instituţia financiară maghiară nu va fi eliminată de pe această listă, guvernul ungar nu va fi de acord cu continuarea transporturilor de arme prin Instrumentul european pentru pace.
“Se aud tot felul de promisiuni, dar cea mai simplă ar fi eliminarea OTP de pe această listă, la fel cum a avut loc trecerea sa pe listă, însă până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus ministrul.
Întrebat despre bombele cu dispersie americane trimise în Ucraina, ministrul ungar de externe a afirmat că livrarea de arme presupune un risc al prelungirii şi escaladării războiului, iar cu cât războiul durează mai mult, cu atât vor muri mai mulţi oameni.
În plus, bombele cu dispersie pot însemna consecinţe umanitare tragice, a arătat Szijjártó.
“De aceea, cerem tuturor să facă paşi în direcţia păcii, şi nu în direcţia riscului escaladării războiului. Aşadar, ar fi bine dacă aliaţii noştri ar aduce pacea în vecinătatea noastră, în loc să aducă bombe cu dispersie şi alte arme. Aşa ar putea salva vieţi umane”, a conchis Péter Szijjártó.
Sursa: MTI