China, separarea celor două economii ar echivala cu „o lovitură de graţie” şi ar face imposibilă îmbunătăţirea competitivităţii, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Hong Kong.
La dezbaterea organizată în cadrul reuniunii anuale a iniţiativei chinezeşti “O centură, un drum”, şeful diplomaţiei ungare a spus că Uniunea Europeană se află acum într-o stare destul de proastă şi se confruntă cu cele mai grave provocări economice şi de securitate din ultimele decenii.
Péter Szijjártó a subliniat că în Ucraina se desfăşoară un război de un an şi jumătate, şi din păcate, UE a dat răspunsuri greşite şi fără rezultat, deoarece în timp ce a încercat să izoleze conflictul armat, l-a globalizat în ceea ce priveşte efectele negative.
“Trebuie evitat ca şi războiul în sine să devină global. Cu toate acestea, fiecare nouă zi petrecută în război creşte pericolul escaladării”, a avertizat ministrul ungar de externe.
În acest sens, şeful diplomaţiei ungare a spus: a fost un pas ilogic faptul că Europa a permis să fie atrasă într-o competiţie cu Statele Unite ale Americii – care este considerată superputerea militară numărul unu din lume – cu privire la cine livrează Ucrainei mai multe arme. Potrivit ministrului, acest lucru a fost o greşeală pentru că războiul are loc în Europa, aşadar bătrânul continent este cel care trebuie să plătească preţul războiului sub forma unei competitivităţi deteriorate, a pierderilor de vieţi şi a infrastructurii distruse.
Péter Szijjártó a vorbit despre “eşecul total” al politicii de sancţiuni şi a afirmat că obiectivele stabilite nu au fost atinse, Rusia nu a fost îngenuncheată, luptele nu s-au încheiat, mai mult decât atât, restricţiile au afectat mai mult Europa.
Competitivitatea UE se deteriorează pe zi ce trece, fapt exemplificat foarte bine de faptul că anul trecut China a depăşit comunitatea europeană în ceea ce priveşte produsul intern brut (PIB), a subliniat ministrul de externe. Faptul că în lume se formează, din nou, blocuri reprezintă pe termen lung un risc mare, ceea ce este “cel mai rău scenariu posibil pentru Europa Centrală”, a spus Péter Szijjártó.
Şeful diplomaţiei ungare a subliniat că modelul de dezvoltare economică europeană s-a bazat până acum pe o combinaţie de tehnologii occidentale avansate şi purtători de energie din est, uşor accesibili şi relativ ieftini, însă aceste legături sunt tăiate una câte una şi există persoane care susţin separarea economiilor europene şi chineze.
Separarea celor două economii ar echivala cu “o lovitură de graţie” şi “ar omorî” economia europeană, întrucât valoarea schimburilor comerciale bilaterale se ridică la 875 de miliarde de euro pe an, a subliniat Szijjártó.
“Prin urmare, Ungaria solicită o cooperare economică mai strânsă, mai puternică şi mai eficientă între Europa şi China”, a declarat ministrul ungar de externe.
Un obiectiv strategic important al guvernului maghiar este acela de a face din Ungaria un punct de întâlnire pentru companiile din est şi vest, ceea ce reprezintă o garanţie pentru creşterea economică pe termen lung, a punctat Szijjártó.
Acest lucru a fost facilitat şi de politica externă bazată pe conectivitate, care s-a dovedit de succes după ce Ungaria a devenit destinaţia numărul unu pentru investiţiile chineze în Europa Centrală, respectiv a fost prima ţară din UE care a aderat la programul “O centură, un drum”, a relatat politicianul maghiar.
Péter Szijjártó a explicat, totodată, că pe lângă Ungaria, şi companiile europene se opun cu înverşunare separării de economia chineză, întrucât continentul nu şi-ar putea recăpăta competitivitatea fără o strânsă cooperare între est şi vest.
Sursa: MTI