producţia de acumulatori electrici, ceea ce va face ca ţara să devină indispensabilă în această industrie importantă din punct de vedere strategic, iar acest lucru reprezintă o garanţie pentru menţinerea creşterii economice, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la
Budapesta.
La anunţarea noii investiţii pentru extinderea capacităţilor de producţie ale companiei japoneze DENSO, şeful diplomaţiei ungare a relatat că acest furnizor al industriei auto înfiinţează o divizie în oraşul maghiar Székesfehérvár specializată pe producţia de piese necesare autovehiculelor electrice şi hibride. Statul a sprijinit cu 3,6 miliarde de forinţi investiţia în valoare de 25 de miliarde de forinţi, ceea ce va contribui la crearea a 55 de noi locuri de muncă şi recalificarea a 135 de persoane.
Péter Szijjártó a salutat faptul că valoarea producţiei industriei auto din Ungaria a depăşit anul trecut pragul psihologic de 10 000 de miliarde de forinţi, cele 12 000 miliarde de forinţi stabilind în acelaşi timp şi un record uriaş. Asta înseamnă o creştere de 3,5 ori în 12 ani, în timp ce în 2023 a fost înregistrată o nouă creştere de 33%, în timp ce cota de export a sectorului se află, în continuare, la peste 90%, a explicat ministrul.
Politicianul a spus că deşi Ungaria se află doar pe locul 95 în lume ca populaţie, la producţia de acumulatori electrici ocupă locul patru în clasamentul global, iar dacă investiţiile actuale vor fi finalizate, va urca pe locul doi.
“Asta înseamnă că vom conduce în clasamentul european al industriei maşinilor electrice, aşa cum chinezii conduc clasamentul global”, a declarat Péter Szijjártó.
La anunţarea noii investiţii în cercetare şi dezvoltare a companiei britanice Rolls-Royce, şeful diplomaţiei ungare a relatat că aceasta va proiecta în centrul său din Budapesta instrumente necesare pentru transportul viitorului: piese pentru avioane hibride şi electrice, sisteme bazate pe generatoare de mare viteză.
“Sunt piese care astăzi încă mai aparţin categoriei “incredibil”, însă în urmă cu câţiva ani aşa am gândit şi despre maşinile cu conducere autonomă, ca fiind ceva science fiction, la fel cum în urmă cu câţiva ani, şi maşinile electrice păreau ceva mult prea îndepărtat”, a explicat politicianul.
“Este ceva foarte important şi pentru că astfel, inginerii maghiari vor avea ocazia să participe la proiecte care astăzi mai sunt de domeniul ştiinţifico-fantasticului”, a adăugat ministrul ungar de externe.
Statul maghiar a participat la proiectul în valoare de 1,7 miliarde de forinţi cu o sumă de 6,9 miliarde de forinţi, contribuind astfel la crearea, pe lângă cele 120 actuale, la 20 de noi locuri de muncă în inginerie.
În creşterea mare a capacităţilor de cercetare şi dezvoltare un rol esenţial joacă, printre altele, cotele de impozitare scăzute, stabilitatea politică excepţională la nivel european şi reorganizarea învăţământului superior, a subliniat Péter Szijjártó.
Oficialul a salutat şi faptul că în bugetul Ungariei, cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea au crescut la peste 1000 de miliarde de forinţi, ceea ce depăşeşte deja un procent din PIB.
“Numărul unităţilor de cercetare din Ungaria a depăşit patru mii, iar resursele corporative – care sunt, poate, cele mai importante din punct de vedere al cercetării şi dezvoltării – au crescut cu 18%, în timp ce cheltuielile de la bugetul de stat au înregistrat o creştere de 27%”, a enumerat politicianul maghiar.
Sursa: MTI