Asociația ”Our Lifetime”/”Viața noastră”, identificată prin CIF 42043104, cu sediul în Reghin, str. Mihai Viteazu, nr. 208, reprezentată legal prin președinte Farcaș Mihai-Dan, în calitate de inițiator propunere legislativă, a cemarat o petiție pentru reînființarea centrelor de donare sânge, în spitalele orășenești și municipale! Iată motivația acțiuni, explicată de Farcaș Mihai-Dan, președinte Asociația OUR LIFETIME:
Astăzi, cunoaștem bine faptul că numărul de donatori de sânge, este mult inferior necesităților pacienților și că de multe ori, aceștia sunt în situația amânării unor tratamente, altfel vitale. Cunoaștem faptul că în perioada de pandemie, coletele mobile au fost rar sau deloc aprobate, în vederea păstrării siguranței personalului și a fluxului operațional al centrelor.
Avem 43 centre de transfuzie, din care 8 regionale conform hărții de mai jos: Problema cea mai mare este, după cum spuneam, mobilizarea donatorilor din cauza distanței mari, sau în multe cazuri, dinamicii vieții profesionale și personale a potențialilor donatori, care nu pot sacrifica o zi întreagă pentru a dona sânge. În perioada 2019 – 2022, am organizat alături de Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Tg. Mureș, 9 ediții de donare sânge, prin coletă mobilă, sub numele de ”Sânge din Reghinul MEU”. Am organizat numeroase campanii de mobilizare și cu mare părere de rău am constatat cum randamentul acestor acțiuni este cu atât mai mic, cu cât distanța este mai mare. Un exemplu concret este chiar Municipiul Reghin, care are spital orășenesc, care a avut cândva centrul de recoltare sânge și care deservește un pat de pacienți de 120 000 de persoane, incluzând văile și afluxul de pacienți din zonă. La fiecare acțiune am făcut consultări cu donatorii, dar și cu cei interesați și era complicat să sincronizăm coleta mobilă cu orarul fiecăruia, cu acea 1 zi pe lună! Din discuțiile cu organizații non-profit și grupuri de donatori voluntari din județul Mureș, Cluj, Bihor, Timiș, Brașov, am constatat că această problemă se regăsește și în alte regiuni ale țării.
Consider oportună exploatarea la maxim a resurselor umane și tehnice din cadrul Centrelor Regionale de Trasnfuzie Sanguină, făcând uz în același timp de posibilitatea organizării de centre de recoltare permanente în spitalele orășenești, municipale, sau județene chiar, care își exprimă interesul. Bineînțeles sub coordonarea I.N.T.S. și cu respectarea normelor impuse. În acest fel, centrele de recoltare, pot activa asemeni coletelor mobile, doar că vor avea personal propriu, aparatură proprie, program dedicat și sunt sigur că vor crește numărul de donatori.
Nu poți pune preț pe viața unui om, nici atât să nu faci tot ce poți pentru a-i da șansa la viață, fapt pentru care această actualizare, chiar cu un anume impact pe bugetele spitalelor, orașelor, I.N.T.S. sau a bugetului de stat, va fi în beneficiul sănătății românilor. Am văzut mobilizare mare din partea comunităților, companiilor dar și asociațiilor non-profit, în susținerea de cauze ce necesită sânge sau plasmă sau trombocite. Prin această măsură, vor avea oportunitatea de organizare a astfel de acțiuni, mult mai multe entități și comunitățile vor fi mult mai receptive.
Prin prezentul proiect se propune actualizarea unor articole din legea 282 din 05.10.2005, prin care se va permite înființarea de centre de donare sânge la nivelul spitalelor orășenești și municipale, în coordonare cu centrele regionale, astfel ca donatorii să poată beneficia de acces într-o locație fizică mai aproape, pe un program fix săptămânal.
Necesitatea și oportunitatea promovării proiectului de act normativ, corectitudinea și realitatea datelor prezentate în proiectul de act normativ și documentele justificative anexate, aparțin Asociației OUR LIFETIME/Viața Noastră și vor fi predate în atenția comisiilor de specialitate din cadrul Guvernului.