Piesa de teatru radiofonic „Bătrâna doamnă care fabrică 37 de cocktail-uri Molotov pe zi”, realizată după un text semnat de dramaturgul Matei Vişniec, a fost lansată în premieră absolută, joi, la Radio Târgu Mureş.
„Totul a pornit de la acest text citit, lecturat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, la ediţia de anul trecut, unde a fost prezent şi autorul şi unde colegul şi prietenul nostru, actorul Nicu Mihoc, a fost invitat să citească rolul principal. Atunci am ascultat textul, atunci am văzut, am simţit, am gândit că are potenţial, i-am convins pe cei doi că e un proiect care merită pus în viaţă. Am apelat atunci la relaţia de respect reciproc şi de prietenie pe care am stabilit-o în aceşti ani cu Radio România şi am zis hai să încercăm să-l facem. Am încercat, presupun că am şi reuşit. Colegii actori care sunt aici îşi aduc aminte că am fost cumva contracronometru (…) Matei Vişniec mi-a lăsat o oarecare libertate să transform textul într-un scenariu radiofonic, ceea ce am şi făcut, gândindu-mă că aceia care vor asculta vor avea şansa de a-şi imagina ceea ce am pus în cuvinte”, a declarat regizorul artistic, Mihai Lungeanu, într-o conferinţă de presă.
Regizorul Mihai Lungeanu a arătat că piesa este despre „drama, comedia şi tragedia oricărui artist care creează”, este povestea creatorului care se confruntă cu obiectul creaţiei sale.
„Un dramaturg luptă cu personajele sale, personajele luptă cu dramaturgul, cu dramaturgia, cu textul şi textul prinde viaţă, pentru că apar personaje. (…) E un pariu pe care autorul l-a făcut, noi l-am continuat şi sper că în final el va fi validat de cei care ascultă, vor asculta în această seară, în premieră absolută, acest text. Nu pot decât să am un sentiment de respect şi de plecăciune şi de smerenie şi de dragoste pentru cei care ne-au ajutat să ducem proiectul până la capăt”, a mai spus Mihai Lungeanu.
Autorul piesei, Matei Vişniec, a arătat că această piesă este şi despre el, fiindcă a încercat mereu să scrie o piesă, despre cum se scrie o piesă.
„Mă bucur că această piesă este montată la Radio Târgu Mureş. Eu sunt un om de radio şi ştiu ce important este să le vorbim oamenilor şi pe această cale. ‘Bătrâna doamnă care fabrică 37 de cocktail-uri Molotov pe zi’ este o piesă specială. Într-un fel, este o piesă despre mine. Am încercat mereu să scriu o piesă despre cum se scrie o piesă (…) Mă bucur să văd textul montat, cu distribuţie atât de solidă şi mai ales să îl salut pe Mihai Lungeanu, care de ani de zile lucrează pe textele mele. Mă bucur şi de faptul că acest spectacol se face la Târgu Mureş. Mă leagă câteva lucruri importante de acest oraş, unde pe vremuri am avut şi spectacole(…) M-au impresionat foarte mult spectacole difuzate radiofonic, adică Teatrul Radiofonic. M-a impresionat când eram copil, ascultam cu poftă povestea de ‘Bună seara, copii’. (…) Vocile actorilor mă impresionau. Poate că atunci mi-am dat seama că prin voce pot fi transmise lucruri extraordinare. O gamă de emoţii practic infinită”, a spus Matei Vişniec, într-o intervenţie online.
Directorul Radio Târgu Mureş, Lavinia Ghişa, a precizat că piesa de teatru radiofonic va putea fi ascultată integral, joi seară, de la ora 23,00, în cadrul programului „Nopţi de teatru radiofonic”.
„Sunt foarte bucuroasă că, iată, s-a finalizat un proiect atât de frumos, atât de iubit pentru noi. Noi, la Radio România, avem deja o experienţă în ce priveşte teatrul radiofonic, o experienţă vastă, să spunem aşa. Avem multe premii pe care colegii noştri de la Bucureşti le-au primit de-a lungul anilor, atât în România, cât şi în străinătate, la concursuri internaţionale. Dar nici noi, Radio Târgu Mureş, nu ne lăsăm mai prejos şi încercăm să facem producţii de mare calitate şi de mare valoare, care vor rămâne, vor îmbogăţi arhiva de aur a Radio România Târgu Mureş şi Radio România, implicit (…) Studenţii de la Universitatea de Arte, pe care atât de atât de frumos îi îndrumă domnul Mihai Lungeanu, au venit şi au învăţat să facă teatru radiofonic aici, la noi. Sunt câţiva ani de colaborare”, a declarat Lavinia Ghişa.
Producţia este realizată de Radio Târgu Mureş şi Asociaţia Culturală Simfest, în colaborare cu Universitatea de Arte din Târgu Mureş şi actori ai Teatrului Naţional din Târgu Mureş.
„Asociaţia Culturală SIM-FEST este co-producător al acestei piese radiofonice din câteva motive. În primul rând, pentru că iubim teatrul radiofonic, pentru că soţului meu, Ioan Ceauşescu, i-a plăcut foarte mult ideea domnului regizor Mihai Lungeanu şi pentru că a considerat că este atât de frumoasă ideea încât neapărat trebuie pusă în scena radiofonică. Meritul nostru este foarte mic. Este acela de a încerca să facem rost de bănuţi. Ca să fiu sinceră, nu am crezut că îi vom obţine şi totuşi astrele s-au aliniat, iar municipiul Târgu Mureş ne-a fost alături. Considerăm că teatrul radiofonic este foarte important în primul rând pentru educaţia copiilor, adolescenţilor, pentru că ne dezvoltă imaginaţia, ne face să fim empatici”, a arătat directorul Simfest, Corina Ceauşescu.
Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Nicu Mihoc, Nicolae Cristache, Dan Rădulescu, Monica Ristea, Elena Purea, Costin Gavază, Liviu Pancu, Mălina Moraru, Cosmin Petruţ, Petru Nistor, Andreia Cîmpanu, Ionuţ Iliş.
Ilustraţia sonoră originală îi aparţine lui Cari Tibor, regia tehnică şi sound design-ul sunt semnate de Kacso Tibor, iar adaptarea radiofonică şi regia artistică sunt semnate de Mihai Lungeanu. AGERPRES