Castelele transilvănene merită să fie la loc de cinste. Cu sloganul „Pietrele rămân”, András Ferencz autorul albumului, a realizat o colecţie remarcabilă de imagini ale castelelor transilvănene care sunt un adevărat produs autentic al zonei noastre, demne să poarte ştampila cu Made in Mureş.
Fotografiile albumului „Pietrele rămân / Castele din Transilvania” de András Ferencz au fost expuse prima oară în iulie 2014, la Gornești, județul Mureș, cu ocazia Zilei Castelului Teleki. Au urmat alte expuneri la Ziua Castelului din Dumbrăvioara, la Galeria „Arte” din Cluj Napoca, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș și la sala de conferințe a Parohiei Reformate din Reghin. În perioada iulie – octombrie 2015 Muzeul Național de Istorie a României din București a găzduit expoziția cu același titlu. De atunci, până la apariția acestui album, fotografiile erau accesibile doar în format digital sau ca vederi.
Materialul albumului „Pietrele rămân / Castele din Transilvania” a fost realizat în cadrul unor excursii cu familia și cu prietenii, în perioada aprilie – iulie 2014 și în primăvara anului 2017. Majoritatea castelelor din acest album se află în inima Ardealului, în județele Cluj și Mureș. Construcțiile, respectiv ruinele lor mai poartă asupra lor amprentele frumuseții arhitecturale de odinioară. Ordinea de prezentare are la bază gradul de degradare, pornind de la castelele ruină, semi-ruină până la cele aflate într-o stare mai bună sau la cele care sunt deja renovate. Fotografiile din acest album invită cititorul la o călătorie peste secole, prin care să evoce trecutul, să cunoască prezentul și să intuiască viitorul, dar totodată îl îndeamnă la păstrarea, aprecierea și vizitarea patrimoniului construit.
Imagini şi comenzi AICI.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.