Sighişoara rămâne, cu certitudine, perla judeţului Mureş din mai multe puncte de vedere, iar fiecare popas între zidurile bătrânei cetăţi săseşti îţi relevă noi şi noi unghiuri până atunci necunoscute.
Am revenit la Sighișoara…
… aduși de cea de-a 21-a ediție a Festivalului Medieval care este unul dintre evenimentele emblematice ale burgului. Am bătut uliţele pietruite în căutarea unicităţii şi a tradiţionalului medieval, ceea ce ne-a prilejuit reîntâlnirea cu meşteri din anii trecuţi – spre exemplu i-am revăzut pe „creatorii” de hârtie handmade, dar şi cunoaşterea unora noi. Cum a fost Emil Milăşan, sculptor în lemn, din Tîrgu-Mureş, ce trăieşte din această meserie de peste 30 de ani. Când ne-am oprit la standul său, meșterul tocmai lucra la emblema Ordinului Cavalerilor Lup. Folosea cu îndemânare fel de fel de dălți pentru a reda pe bucata de lemn de tei însemnele ordinului. Emil Milășan ne-a povestit că lucrează în special pe lemn de tei, preferabil din pădure, pentru că acesta este, pe de o parte, un lemn moale, ușor de prelucrat, iar pe de altă parte, un lemn care se conservă foarte bine dacă este păstrat în condiții optime, rezistând chiar și sute de ani. De altfel, deși târgumureșean, ne-a spus că un astfel de obiect se găsește în Biserica din Deal din Sighișoara, vechi de secole.
Ce ne-a mai plăcut la festivalul din acest an? Trubadurii care recitau din versurile lui Omar Khayyam, Mircea Cărtărescu etc., Vlad Țepeș și sfetnicul său pentru improvizațiile pe loc pentru turiștii curioși care se opreau să îi asculte, sunetele de vioară și cimpoi din piețele lăturalnice.
Despre festival
Festivalul ,,Sighişoara Medievală” 2013 a debutat vineri după-masă cu parada cavalerilor şi cu pecetluirea de către ordinele cavalereşti a unui Hrisov de Bună Pace. ,,Se dă de veste ca să ştie fiecare că toţi iubitorii de medieval, cu suflet curat şi gânduri bune, de faţă astăzi în anul 2013 în luna lui Cuptor, în mândra Cetate a Sighişoarei, prin voia Domnului, sub oblăduirea Arhanghelului Mihail şi a Sfântului Gheorghe, primiţi cu mare mândrie şi adânc respect titlul de <<Cetăţean liber în ţara lui Vlad Cavalerul Dreptăţii în Cetatea Sighişoara>>. Drept aveţi ca în timpul sărbătorii vorbă bună să rostiţi, cântec să cântaţi, jocuri şi şezători să faceţi. Iar de vă e înfierbântat sângele, gura s-o stâmpăraţi cu o carafă de vin. Aşa să v-ajute bunul Dumnezeu!”, se arată în hrisov. Au urmat parada cavalerilor și domnițelor, spectacole de dans, muzică, demonstrații de spadă și multe, multe alte surprize pentru pasionații de călătorii în trecut.
A doua zi și a treia, a fost cam același program, mai amplu, e adevărat, singura modificare fiind faptul că locul de desfășurare a conferințelor s-a schimbat de la Hotel Sighișoara la Casa cu Cerb.
Statistic, după primele două zile, Festivalul înseamnă peste 10.000 de turiști – 10.000 de bilete fiind vândute – în condițiile în care copiii sub 14 ani, elevii și studenți au beneficiat de scutiri.
Diplomaţie şi politică
Excelenţa Sa, Dusan Zarubica, ambasadorul Republicii Serbia în România a participat la Deschiderea Oficială a Festivalului Sighişoara Medievală 2013 de la ora 17.00, în Piaţa Vlad Cavalerul Dreptăţii (Piaţa Cetăţii) ca apoi să se întâlnească o oră mai târziu, la Primăria Municipiului Sighişoara cu primarul Ioan Dorin Dăneşan.
Sâmbătă, puțin după ora 14, am dat nas în nas cu fostul prim-ministru Răzvan Mihai Ungureanu, când venea spre Turnul cu Ceas. Nu prea înalt, dar subțire, grizonat, cu o cămașă mov deschis, fostul premier părea relaxat, chiar i-a înflorit un zâmbet atunci când am dat semne că l-am recunoscut și a considerat de cuviință să salute. Cum au informat organizatorii, acesta vizita oficial cetatea pe la ora 16.00 și a susținut în declarația de presă oferită agențiilor și radioului public următoarele (n.red. repetițiile au fost suprimate din declarație): ,,E prima dată când vin la festival. La Sighişoara am fost de multe ori, când eram copil părinţii mă luau în tururi lungi ale României şi în fiecare an, invariabil, rămâneam o zi sau două la Sighişoara. Aşa că am văzut şi Sighişoara de dinainte de 1989, tristă, gri, murdărită de toate industriile care poluau în valea de la poalele dealului, am văzut şi Sighişoara de după 1990, o Sighişoară care părea să nu mai aibă şanse concurenţei impuse de Sibiu, de Braşov, de Tîrgu-Mureş, Cluj, care furau practic forţa de muncă de aici şi pe cei tineri îndeosebi. Şi acum văd o Sighişoară care se pune, încetul cu încetul, pe picioare care începe să dea speranţe, speranţe de prosperitate chiar şi zonei din jur. Eu sper că şi Saschizul, care mi-e foarte drag, să beneficieze de pe urma apropierii de Sighişoara. Dar vin la Festival pentru prima dată şi mă bucur enorm să văd lume relaxată, liniştită, normală, bucuroasă, poate un pic lovită de soarele acesta puternic, dar în primul şi în primul rând, bucuroasă că poate fi împreună. Ne bucurăm că se întâmplă asta, acesta este semnul de sănătate al unei comunităţi”.
Buget de festival
Ediția din acest an a Festivalului Sighișoara Medievală a fost organizat de Asociația Turistică Sighișoara și Primăria Municipiului Sighișoara. Regia artistică a festivalului îi aparține lui Liviu Pancu, actor, regizor, director de teatru și director artistic al evenimentului, pentru conformitate. Festivalul a beneficiat de un buget total de 340.410 de lei, din care din bugetul local au fost alocate 130.00 de lei.
„Am încercat de-a lungul anilor mai multe teme, însă în ultimii ani ne-am axat pe medieval. Am reuşit să îl aducem în direcţia pe care ne-am dorit-o. Sper ca şi ediţia din acest an să atragă cât mai mulţi turişti şi să fie un antemergător a tot ce se va întâmpla”, a spus Dorin Dăneșan, primarul municipiului Sighișoara.