Reghin este unul dintre orașele cu populație maghiară redusă care a reușit să numească un primar maghiar, în ciuda faptului că proporția acestei etnii este de aproximativ 20%. Evident, popularitatea liderului orașului nu se regăsește doar printre maghiari: Márk Endre a propus un program strict de campanie în urmă cu patru ani și a încercat să-și îndeplinească promisiunile. Reghinul a pornit pe un drum de dezvoltare, iar Márk Endre își asumă un nou mandat pentru a-și continua proiectele.
– Există puține orașe cu aproximativ douăzeci la sută maghiari care au ales un primar maghiar. Care este secretul succesului tău?
– În 2020, mi-am lansat campania cu un program bine gândit, pe care îl respect cu strictețe până în prezent. Fiind originar din Reghin, cunoșteam exact problemele și neajunsurile orașului și nevoile acestuia. Bazându-mă pe acest aspect, mi-am întocmit programul de campanie care a cuprins 30 de puncte, un program pe care îl urmăresc îndeaproape până în prezent. Sunt primarul tuturor. Lucrez pentru oraș, pentru comunitate. De dimineața până seara. Simt că starea de spirit din oraș s-a schimbat din 2020, nu mai există acea atmosferă dezolantă pe care predecesorul meu a creat-o cu mare pricepere, timp de 8 ani. Consider că suntem pe drumul cel bun, dar pentru a finaliza munca pe care am început-o, proiectele pe care le-am demarat și pentru a ridica moralul orașului la un nivel superior, avem nevoie de cel puțin încă un mandat.
Dacă ne uităm la așezările în curs de dezvoltare, la acele orașe care sunt deja pe calea unui trend occidental, putem vedea clar că există un primar cu mai multe mandate în fruntea orașului. De fapt, acesta este secretul succesului, al planurilor pe termen lung, bine gândite și, bineînțeles, al oportunităților ivite pentru a le putea pune în aplicare. Pe scurt, mi-am stabilit obiective bine gândite și lucrez constant la ele.
– Care au fost aceste obiective stabilite? Care din ele s- au realizat?
– Am încercat să cuprind toate zonele problematice care au fost ignorate, neglijate ani de zile. Zi după zi, ne-am străduit să umplem golurile care erau foarte evidente pentru toată lumea.
Am înlocuit flota noastră de autobuze, se asigură transportul public cu 10 autobuze hibride noi, iar în cadrul aceleiași finanțări al planului de mobilitate, am reușit să reabilităm întreaga rețea rutieră a Zonei Industriale. Calitatea drumurilor din această parte a orașului a fost dezastruoasă, timp de 50 de ani a fost doar peticită. O altă zonă foarte aglomerată, Strada Apalinei, este în curs de reabilitare și va fi finalizată în cursul acestui an. Sunt mândru de o altă realizare foarte importantă, reabilitarea zonei din jurul blocului Unirii 57, neglijată de ani de zile, și a întregului tronson de pe Strada 1 Decembrie. Bordurile, trotuarele, asfaltul, iluminatul stradal, pista de biciclete, parcările, locul de joacă, stația de încărcare și centura verde au creat un mediu armonios în această zonă. În trei ani și jumătate, multe străzi au fost reabilitate, s-au așternut covoare noi de asfalt. Știu că acestea nu mai merită menționate în secolul 21, dar, din păcate, de acolo a trebuit să începem.
Pe lângă reabilitarea drumurilor, desigur, am atins și alte domenii, am reușit să predăm elevilor noștri de la Școala Sportivă un teren de fotbal cu iluminat nocturn, iar acum planificăm pașii suplimentari pentru crearea unui complex sportiv modern. Aceasta include două terenuri de tenis, un alt teren de fotbal și un vestiar modern. Credem că aceste facilități nu numai că vor aduce beneficii sportivilor, ci vor contribui și la însuflețirea vieții comunității.
Pentru a menține și asigura salubritatea, am achiziționat o mașină nouă de măturat. Acordăm o atenție deosebită curățeniei și ordinii din oraș. Am fost primii care au promovat și au pus accent pe colectarea selectivă a deșeurilor, amplasând coșuri de gunoi selective în diferite puncte ale orașului.
Regulamentul sistemului de parcare a fost modificat astfel încât locuri de parcare goale să poată fi găsite în centrul orașului în orice moment al zilei.
Evenimentele orașului le-am mutat la Pădurea Rotundă pentru a elibera centrul orașului de tot felul de manifestări aglomerate. Am organizat numeroase activități culturale și de divertisment, cu ajutorul cărora am reușit să oferim experiențe variate și interesante cetățenilor din Reghin. Considerăm că este important să organizăm evenimente care să se ridice la înălțimea reputației orașului Reghin și care să fie atractive și plăcute pentru oamenii de toate vârstele. Cu marca #loveREGHIN, semnul luminos instalat la Pădurea Rotundă, promovăm orașul nostru, Reghin. După mulți ani, am reușit să curățăm Canalul Morii cu ajutorul Administrației Bazinale de Apă și să repornim din nou activitățile cu caiacul, activitate care este strâns legată de trecutul orașului nostru.
Lucrăm constant pentru a ne asigura că instituțiile noastre școlare oferă condiții și mai bune atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Pe lângă dezvoltarea infrastructurii, nu am uitat de pachetele simbolice de instrumente de învățare pentru clasele 0, încurajându-i astfel să înceapă să învețe să citească și să scrie cu bucurie.
Recunoscând importanța creșelor, nu numai că am deschis o nouă creșă, dar intenționăm să deschidem și o creșă foarte modernă, poate cea mai modernă din zonă în acest an. De asemenea, lucrăm constant la reabilitarea locurilor de joacă din zonele rezidențiale. Redăm Parcului Central atmosfera sa autentică cu piatră cubică și plăci de granit. Schimbăm echipamentul de joacă și am instalat o pistă de pumptrack pentru cicliști amatori, scuteriști, skateboarderi și patinatori cu role. Urmează renovarea fântânii, îi vom oferi noi elemente de apă, lumini și muzică.
Cu ajutorul Programului de Finanțare Anghel Saligny, reabilităm două tronsoane de drum foarte aglomerate: secțiunea de drum de acces de către Târgu Mureș și secțiunea de drum de pe partea opusă a orașului, către Toplița.
– Atunci nu duceți lipsă de proiecte pentru următorul mandat?
Avem foarte multe proiecte. Poate că nici măcar un nou mandat nu ar fi suficient pentru a le finaliza. Am putea numi chiar un moment istoric situația actuală a șoselei de centură a orașului nostru: nu am fost niciodată atât de aproape, deoarece procedura de achiziție publică a avut deja loc, avem compania câștigătoare, suntem în perioada de contestații.
Am pregătit un studiu de fezabilitate pentru un nou spital și dorim să aplicăm în cadrul noii axe de finanțare europene POS. Există, de asemenea, o firmă câștigătoare pentru bazinul de înot didactic interior, ministerul a emis ordinul de începere a lucrărilor. Muzeul Kohl este următorul nostru proiect major, unde lipsește semnarea documentelor de finanțare după care pot începe lucrările. Lucrăm la pregătirea documentației necesare pentru înființarea unui centru de colectare cu aport voluntar a deșeurilor.
După cum am spus, avem multe ”gloanțe”, avem front de lucru și totul este pregătit pentru ca Reghinul să continue pe calea dezvoltării. Sper ca în data de 9 iunie locuitorii din Reghin să decidă să lucrăm împreună!
Cod AEP 23240001
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.