Hreanul este o legumă rădăcinoasă care se folosește adesea drept condiment, dar și medicament, deoarece are numeroase beneficii pentru organism. O sursă bogată de nutrienți, minerale, dar și alți compuși vegetali, consumul de hrean este recomandat cu moderație deoarece are un gust puternic. Descoperă care sunt beneficiile hreanului.
Glucozinolații și izotiocianații din rădăcină de hrean pot proteja împotriva cancerului prin inhibarea creșterii celulelor canceroase. Unii compuși de hrean, cum ar fi sinigrina, pot acționa, de asemenea, ca antioxidanți și pot combate daunele celulare cauzate de radicalii liberi. Studiile efectuate sugerează cum compușii de hrean pot preveni creșterea cancerului de colon, plămân și stomac. Mai mult, peroxidaza, o enzimă care se găsește în această rădăcină, ajută la activarea și stimularea unui compus anticancerigen puternic care vizează celulele cancerului pancreatic uman.
Isotiocianatul de alil, uleiul eliberat la tăierea rădăcinii de hrean, poate avea proprietăți antibacteriene puternice. Studiile sugerează că poate combate o serie de bacterii periculoase, inclusiv E. coli, H. pylori și Salmonella Un studiu efectuat a remarcat faptul că izotiocianații extrasați din rădăcina de hrean au ucis șase tipuri de bacterii orale. Un alt studiu a demonstrat faptul că acești izotiocianați au împiedicat dezvoltarea a patru tipuri de ciuperci care pot duce la infecții cronice ale unghiilor.
Poate îmbunătăți sănătatea aparatului respirator Se cunoaște faptul că hreanul provoacă senzație de arsură la nivelul sinusurilor, nasului și gâtului. Din acest motiv, este adesea folosit pentru a ameliora răcelile și problemele de respirație. Un studiu efectuat la peste 1.500 de persoane a constatat că un supliment care conține 80 mg rădăcină uscată de hrean și 200 mg de nasturți a fost la fel de eficient ca un antibiotic tradițional în tratarea infecțiilor sinusurilor acute și a bronșitei.
Citeşte întreaga ştire: Hrean – beneficii și contraindicații. Pentru ce este recomandată planta medicinală bogată în nutrienți
Plante medicinale miraculoase care se găsesc în România: Hreanul
Category: Stirile Punctul