Plecarea medicilor a devenit un adevărat fenomen național din cauza lipsei posibilităților de exercitare a profesiei, a slabei salarizării și în general a sistemului medical din România. La Tîrnăveni această problemă se vede mai acut din cauza problemelor economice ale localității care au repercusiuni directe asupra cadrelor medicale. Lipsa locuințelor pentru medici este cea mai gravă dintre acestea, deoarece tot mai puțini medici doresc să se stabilească la Tîrnăveni.
În acest moment la Spitalul municipal Tîrnăveni își desfășoară activitatea 13 medici rezidenți, toți domiciliați în alte localități, medici care la sfârșitul rezidențiatului, în cazul în care ar avea o locuință de serviciu ar putea să continue să-și desfășoare activitatea aici.
Spre CJ
Problema a fost ridicată prima dată de consilierul local Ioan Pop care a tras un semnal de alarmă asupra acestui aspect: „Vreau să atrag atenția că medicii vor pleca de la spitalul din Târnăveni fiindcă nu beneficiază de o locuință de serviciu. Ar fi cazul să se ia măsuri în acest sens”, declara consilierul în cadrul ședinței legislativului local.
Deoarece spitalul din Târnăveni are ca ordonator principal de credite Consiliul Județean Mureș, primarul Adrian Matei a înaintat o adresă în acest sens Consiliului Județean, în subordinea căruia se află Spitalul municipal ,,Gheorghe Marinescu” din Tîrnăveni: „Vă solicit să analizați posibilitatea achiziționării de către Consiliul Județean a două apartamente care să fie puse la dispoziția medicilor care nu locuiesc în municipiu pentru ca spitalul să nu se mai confrunte cu lipsa medicilor. O altă alternativă la soluționarea acestei probleme ar fi suportarea de către Consiliul Județean a chiriei pentru două sau trei locuințe care ar putea fi folosite de medicii spitalului”, preciza edilul în adresa înaintată CJ.
,,Responsabilă e Primăria”
Cei de la județ au aruncat pisica din nou în curtea Primăriei: ,,În ceea ce privește asigurarea și menținerea specialiștilor și a cadrelor medicale în localitate, considerăm că această atribuție aparține exclusiv Primăriei și ar trebui să constituie o prioritate cu atât mai mult cu cât beneficiarii direcți ai serviciilor medicale sunt cetățenii localității”, a răspuns președinta Consiliului Județean Mureș, Lokodi Edita Emoke.
Medicii din nou pe masă
Problema medicilor a fost dezbătută din nou în ultima ședința a Consiliului Local cu atât mai mult cu cât un vechi chirurg din localitate, dr. Florian Varga a plecat la începutul anului detașat la spitalul din Sighișoara, fiind regretat de mulți locuitori ai orașului. Există posibilitatea ca din luna martie acesta să revină totuși la Tîrnăveni. Cu acest prilej a mai fost scos în evidență un aspect, și anume că anumiți medici deși beneficiază de locuințe subvenționate de Primărie și-au cumpărat și locuințe personale fie cu destinația de locuință fie pentru cabinete medicale. Totuși, în ședința extraordinară de vineri, 10 februarie, Consiliul Local Tîrnaveni a aprobat achiziționarea a două locuințe de serviciu care ar putea fi utilizate și de medici.
Mircea Barbu