Cazul doctoriței din Băicoi și o convorbire cu un târgumureșean într-o stație (care-mi povestea despre cum i s-a „rezolvat” problema medicală doar după ce „și-a deschis buzunarul”) m-au făcut să-mi aduc aminte de un editorial scris acum vreo 5-6 ani. Mi-au făcut să-mi aduc aminte despre lipsa de umanitate de care pot da dovadă unii doctori. Și e păcat, căci profesia de doctor este una specială, una pe care ar trebui să o urmeze doar oamenii sunt „făcuți” pentru așa ceva. Este una dintre cele mai nobile meserii. Păcat că sunt mulți „infiltrați” în sistem, care nu au ce căuta acolo și care fac de rușine această profesie nobilă. Acel editorial suna cam în felul următor:
La fel ca bagheta magică din poveşti, există şi în sistemul sanitar un obiect înzestrat parcă cu puteri magice. Acest obiect îţi deschide toate uşile spitalelor, acest obiect îi face pe medici competenţi şi binevoitori. Este bineînţeles vorba despre plicul magic sau, altfel spus, plicul sănătăţii… Fiindcă unde plicul nu e, sănătate nu e! De ce e nevoie de acest plic? Fiindcă România este o ţară săracă şi nu are bani de investit în sănătate. De aceea, politicienii s-au reunit în sesiune extraordinară şi au hotărât să doteze spitalele cu roboţi numiţi doctori sau medici. Dar aceşti doctori, ca orice obiect neînsufleţit, au nevoie de un stimul, o energie externă care să-i pună în funcţiune. Iar cel mai bun stimul s-a dovedit a fi plicul magic. Dai plicul, medicul devine uman, medicul devine atent cu pacientul, medicul te tratează. Uiţi plicul acasă, sau faci prostia să consideri că ajunge dacă ai trimis plicul prin curierul numit CAS, atunci robotul-medic nu se activează şi pacientul va auzi un răspuns standard: „Nu avem astăzi timp pentru dumneavoastră. Reveniţi şi vă vom trata cu plăcere după Paşti (le… cailor)” sau „Care-i problema? De ce aţi revenit la mine? Puteţi merge oriunde. Oricine vă poate trata”. Astfel de răspunsuri standard de refuz puteţi întâlni în orice secţie a spitalelor, de la chirurgie până la pediatrie sau ginecologie. Medicii-roboţi nu pot funcţiona fără stimulul extern nici măcar în cazul gravidelor. Ei sunt în stare să rişte sănătatea mamei şi a pruncului dacă nu sunt activaţi prin intermediul plicului. Dar acest lucru ştim cu toţii că este normal. Anormal e cel ce merge la spital fără plic! E ca şi când vrea să mergi cu maşina fără să o alimentezi cu benzină. La fel cum maşina nu funcţionează fără combustibil, nici medicul-robot nu poate funcţiona fără plic.
Mai sunt şi excepţii: medici-oameni, adică medici cu suflet, care nu funcţionează pe bază de plic. Aceştia sunt o specie rară, valoroasă şi care trebuie preţuită. Aceşti medici au familii la care merg acasă după ce-şi termină programul de lucru. Ceilalţi, medicii-roboţi, îmi închipui că nu au familii. Fiindcă dacă ar avea, cum ar putea merge ei seara acasă să-şi privească soţia/soţul şi copiii în ochi ştiind că ei au lăsat nepăsători să moară sau să sufere soţia sau copiii altui om?
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.