Grupurile parlamentare ale PMP şi PNL au contestat marţi la Curtea Constituţională a României (CCR) Legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc din Tîrgu Mureş, cu predare în limba maghiară, act normativ adoptat de Camera Deputaţilor la data de 27 decembrie 2017.
Principala critică adusă legii în actul de sesizare a CCR se referă la încălcarea principiului constituţional al separaţiei şi echilibrului puterilor în stat şi a principiului constituţional al autonomiei locale şi descentralizării. PMP şi PNL susţin că „reglementarea se face dincolo de voinţa autorităţii administraţiei publice locale competente care, în mod legal şi în limitele sale de competenţă decizională, nu a adoptat o hotărâre de consiliu local pe baza datelor cunoscute în plan local” – date care nu justificau oportunitatea şi legalitatea înfiinţării acestui liceu. Astfel, „prin această lege se înfrânge voinţa autorităţii administraţiei publice locale, legal exprimată prin respingerea repetată în cadrul şedinţelor Consiliului Local Târgu Mureş a acestei iniţiative”, susţin semnatarii sesizării înaintate CCR.
Parlamentarii PMP şi PNL sunt de părere că „adoptarea Legii pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc creează un precedent neconstituţional periculos. Ori de câte ori o autoritate a administraţiei publice locale va respinge adoptarea unei hotărâri, din motive de oportunitate sau legalitate, sau va adopta o hotărâre, conform competenţelor sale legale şi decizionale, în baza unor motive justificate sau nu, personale, politicianiste sau de altă natură, orice parlamentar nemulţumit va iniţia un proiect de lege pentru reglementarea situaţiei care îl nemulţumeşte şi va invoca pentru adoptarea unei legii într-o atare situaţie legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc”.
În actul de sesizare a CCR se mai menţionează că legea încalcă principiul constituţional al obligativităţii caracterului normativ al legii şi principiul nediscriminării şi al egalităţii în drepturi a cetăţenilor. „Este fără echivoc faptul că Legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc este menită a se aplica într-un singur caz, prestabilit, care să conducă strict la înfiinţarea unei singure şi concrete unităţi de învăţământ. Mai mult, modalitatea de înfiinţare atipică a acestei unităţi de învăţământ, respectiv prin mijlocirea legii, creează o situaţie de discriminare faţă de toate celelalte unităţi de învăţământ preuniversitar de stat din România”, se menţionează în documentul amintit.
Nu în ultimul rând, Legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc din Tîrgu Mureş ar încalca principiul constituţional al neretroactivităţii legii civile, prin aceea că la art. 1 alin. (1) se menţionează că „liceul (…) îşi păstrează personalitatea juridică”, formulare de natură să instituie retroactivitatea legii.
„În considerarea argumentelor expuse, vă solicităm să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că Legea pentru pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc este neconstituţională întrucât încalcă prevederile art. 120 alin. (1), art. 121, alin. (1) şi (2), din Constituţie”, se menţionează la finalul sesizării de neconstituţionalitate despuse astăzi de grupurile parlamentare al PMP şi PNL la CCR.
News.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.