Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat miercuri că liberalii iau în calcul atacarea la Curtea Constituţională a României (CCR) a propunerii legislative pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară.
„Suntem în analiză, căutăm temeiuri de neconstituţionalitate. Am identificat deja cel puţin un temei şi în măsura în care vom avea temeiuri suficiente vom ataca (n.r. la CCR). Regret că acest proiect a trecut şi cu sprijinul unora din Opoziţie”, a spus Orban la Parlament.
Întrebat dacă adoptarea acestui proiect are legătură cu susţinerea pe care o are UDMR de la momentul în care a fost votat Guvernul Dăncilă, el a răspuns afirmativ.
„Cu siguranţă. UDMR este lipit ca marca de scrisoare de Dragnea şi de Tăriceanu. De altfel, se şi vede că UDMR nu mai are nicio legătură cu familia politică din care face parte astăzi şi este cârja pe care se sprijină Guvernul socialisto-comunistoid de astăzi. În pare rău, dar eu cred că şi cetăţenii români aparţinând etniei maghiare suferă la fel de mult ca şi cetăţenii români de pe urma catastrofelor declanşate de acest Guvern în economie, în societate, în sistemele publice şi într-un fel cred că UDMR nu-şi reprezintă oamenii care i-au votat şi i-au trimis în Parlament”, a conchis preşedintele PNL.
Parlamentarii Partidului Mişcarea Populară vor ataca la CCR propunerea legislativă privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş votată miercuri de senatori, a anunţat liderul deputaţilor formaţiunii, Eugen Tomac.
El a calificat votul senatorilor ca fiind o sfidare la adresa întregii societăţi româneşti şi „o înţelegere politică mizerabilă între PSD şi UDMR”, care a fost astfel pusă în practică.
„Ceea ce instanţa a decis că nu este legal, Parlamentul a venit astăzi, de la sine putere, şi a încercat să anuleze prin o nouă lege – o lege care face parte dintr-o înţelegere murdară între liderii PSD şi Budapesta. Nu este deloc întâmplător faptul că după vizita de acum două zile a ministrului de externe al Ungariei astăzi PSD pur şi simplu a sfidat un lucru care este foarte grav, pentru că la Târgu Mureş nu există niciun liceu cu predare exclusivă în limba română, în schimb se înfiinţează cea de-a doua unitate de învăţământ cu predare exclusivă în limba maghiară, în condiţiile în care instituţii în care să se studieze în limba maternă a maghiarilor din România sunt suficiente. Mi se pare un lucru foarte grav pe care noi îl condamnăm cu toată fermitatea şi îl vom ataca la CCR pentru că ni se pare foarte grav”, a declarat Tomac la Parlament.
Senatorul PMP Marius Paşcan a arătat, la rândul său, că prin această lege se încalcă principiul constituţional al autonomiei locale.
„Reţeaua şcolară se stabileşte conform legii prin hotărâre a consiliilor locale, iar în acest sens acest principiu este încălcat. Mai mult, printr-un articol 5 al acestei legi se dau sarcini, i se stabileşte o obligaţie Consiliului local Târgu Mureş pentru a înfiinţa această unitate şcolară. Faptul că PSD a devenit o anexă a UDMR a făcut să nu remarce că nici măcar în privinţa personalităţii juridice nu sunt clarificare lucrurile, întrucât vor să înfiinţeze această unitate de învăţământ într-un imobil care aparţine unei organizaţii neguvernamentale, iar terenul este proprietatea statului român, deci iată o altă problemă juridică care ţine de neconstituţionalitate”, a explicat Paşcan, senator PMP de Târgu Mureş.
Pe de altă parte, a adăugat acesta, „provocările, instigările cu caracter etnocentrist şi care contribuie la conflictualizarea relaţiilor interetnice la Târgu Mureş continuă”, un exemplu în acest sens fiind amplasarea de către Consiliul Judeţean Mureş a unui indicator bilingv care priveşte un judeţ învecinat – Alba – şi care „nu are ce căuta”, atât timp cât populaţia maghiară din acest judeţ este de 4,3 %.
Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, în şedinţa plenului de miercuri, propunerea legislativă pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară, proiect adoptat şi de Camera Deputaţilor.
Senatorii au adoptat cu 71 de voturi pentru, 4 abţineri şi 20 împotrivă propunerea legislativă a unor parlamentari UDMR. În favoarea proiectului au votat senatorii PSD, ALDE, USR şi UDMR, iar PNL şi PMP împotrivă.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic ca unitate de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, prin divizarea parţială a Liceului „Bolyai Farkas” din Târgu Mureş. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.