pentru comunitate, pentru naţiune. Să păstrăm acest spirit alături de amintirea lui – a declarat duminică, la Albeşti, în judeţul Mureş, Péter Szilágyi, secretar de stat adjunct pentru politică naţională.
În satul de lângă Sighişoara a avut loc o comemorare în grădina muzeului care găzduieşte monumentul eroilor, pentru a marca 174 de ani de la bătălia de la Albeşti din 1849 şi moartea poetului Petőfi Sándor.
În discursul său, Péter Szilágyi a evocat poemul “Sufletul lui Petőfi” de Mihály Szabolcska, spunând: când autorul menţionează sufletul lui Petőfi, el caută “sufletul libertăţii maghiare”. El a subliniat: “Pe urmele lui Petőfi Sándor, aceasta a căutat fiecare generaţie, inclusiv noi, cei de azi.” Acest sentiment este cel mai strâns legat de patriotism, fiind şi călăuza lui Petőfi pe calea sa spre sacrificiul suprem care s-a consumat la marginea Albeştiului, acesta este “reperul etern” pentru toate generaţiile – a spus politicianul.
El a afirmat: iubirea de patrie a determinat şi guvernul ungar, începând din 2010, să facă eforturi pentru consolidarea unităţii naţionale în toate comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic şi din întreaga lume, ceea ce – în opinia sa – este cea mai mare realizare a ultimilor 13 ani. “Cei care acţionează astăzi în acest spirit, poartă în ei flacăra sufletului lui Petőfi, flacăra aprinsă acum 200 de ani” – a spus el.
“Suntem liberi doar dacă toţi maghiarii pot trăi în libertate” – a continuat politicianul, adăugând că guvernul ungar a făcut ca pământul natal să fie “un pământ susţinător”, unificându-i pe maghiari în comunităţi ocrotitoare.
El a mai vorbit despre provocările imense cu care se confruntă comunitatea maghiară din Transcarpatia, fiind lipsită de drepturi din 2014 şi ameninţată de război în fiecare zi ce trece. Prin urmare, interesul principal al maghiarilor este declararea încetării focului şi începerea negocierilor de pace – a conchis vorbitorul.
József Szabó, preşedintele Asociaţiei Culturale “Petőfi Sándor” din Albeşti, a spus: comemorarea de fiecare an de la locul bătăliei din 1849 îl evocă pe “Petőfi care revine printre noi, mereu viu”. El a dedicat un gând special contesei Lujza Haller care a înfiinţat şi a întreţinut parcul memorial şi muzeul Petőfi din localitate.
Ferenc Péter, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, a vorbit despre intensitatea cultului lui Petőfi în Transilvania, subliniind: de la Petőfi încoace ştim că toate sistemele pot fi răsturnate şi că trebuie să lucrăm în mod conştient pentru pace.
Ceremonia de comemorare, organizată de Asociaţia Culturală “Petőfi Sándor” din Albeşti şi organizaţia judeţeană Mureş a UDMR, a început cu o depunere de coroane la monumentul lui Petőfi de la Fântâna Şpanului, urmată de o slujbă religioasă în biserica unitariană din localitate.
Sursa: MTI
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.