Printre valorile artistice autentice ale oraşului am descoperit de curând o tânără artistă şi o artă elaborată în care cromatica delicată şi atent pusă în valoare se îngemănează în mod fericit cu volutele inspirate ale materialului folosit ca suport al culorilor.
Departe de ţară
Într-o normalitate a anormalului, cu care ne întâlnim tot mai des, Teodora Cristina Groza, născută în Luduş la 22 februarie 1970 a ales un spaţiu de afirmare artistică şi de împlinire personală, Germania, o ţară care respectă şi apreciază adevăratele valori, indiferent de etnie sau de naţionalitate. Teodora a absolvit Liceul „Traian Săvulescu” din Tîrgu-Mureş, apoi a încheiat cursurile Facultăţii „Dimitrie Cantemir”, Colegiul de turism în anul 1995. În liceu a îndrăgit arta decorativă, primul pas făcut în desăvârşirea artistică, al doilea fiind cursurile de estetică „Christine Valmy” din Bucureşti în anul 2000. În această perioadă studiază mult şi experimentează diferite tehnici artistice. Creează tablouri folosind ca suport mătase fraunşată, piele şi alte materiale.
În anul 2006 expune lucrări în cadrul unei expoziţii personale „Inflorescenţe”, ocazie de a testa receptivitatea amatorilor de artă. Rezultatul fiind pozitiv, Teodora recidivează anul următor cu expoziţia „Acorduri” la îndemnul omului de cultură Valentin Marica de la Studioul de Radio Tîrgu-Mureş. Urmează expoziţii la Galeria BCR Central, la Muzeul din Sighişoara şi altele, multe în Germania. După succesele înregistrate, devine membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici din judeţul Mureş începând cu anul 2007. Recunoaşterea internaţională a talentului poate fi exemplificată prin lucrările aflate în colecţii private sau expoziţii permanente din Australia, SUA, Anglia, Canada, Noua Zeelandă, Italia, Grecia, Spania, Franţa, Olanda, Austria, România şi Germania, ţară în care s-a stabilit prin căsătorie şi unde deţine un magazin de artă. Este demn de remarcat că alături de soţ şi de fiul său, Paul Cristian, reuşeşte să ajute pe tinerii artişti români care sunt la început de drum prin expunerea lucrărilor acestora.
Pentru că în oraşul său natal nu a organizat nicio expoziţie, Dorin Grama, directorul Casei de Cultură „Pompeiu Hărăşteanu” doreşte să organizeze o manifestare artistică: „Sunt impresionat de lucrările Teodorei şi doresc să fac toate demersurile pentru organizarea unei expoziţii la Luduş în perioada următoare”. Nu ne rămâne decât să aşteptăm producerea acestui eveniment artistic.
Ioan A. Borgovan