Scriitorul Dan Coman se va întâlni cu trei clase de elevi la Colegiul Național „Unirea“. Autorul bistriţean va susţune ore de literatură română contemporană marți, 19 octombrie, la clasele a XII-a E, a X-a A şi a XII-a C, cu sprijinul doamnelor profesoare Melania Bândilă, Maria Motorga şi Consuela Pop. Evenimentul este organizat de Asociația Podium în cadrul proiectului Scriitori la școală – 2021. Poet și prozator, Dan Coman este o personalitate marcantă a literaturii române contemporane, fiind și unul dintre fondatorii festivalului Poezia e la Bistrița.
Dan Coman s-a născut la 27 iulie 1975 în Gersa, Bistrița-Năsăud, România. A absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca în 1998, iar din anul 2000 lucrează ca profesor în Bistrița. A debutat cu volumul de poezie anul cîrtiţei galbene (Timpul, 2003), urmat de ghinga (Vinea, 2005), Dicţionarul Mara (Cartier, 2009) şi Insectarul Coman (Charmides, 2017; Premiul Radio România Cultural, Premiul Observator cultural, Premiul Cartea de poezie a anului 2017 la Gala tinerilor scriitori). În 2004 primeşte Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, Opera Prima, şi Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România. În 2010 obţine Premiul pentru poezie acordat de Radio România Cultural, iar în 2011, Vilenica Crystal Prize, Slovenia. A publicat de asemenea volumele de proză Irezistibil (Cartea Românească, 2010), Parohia (Cartea Românească, 2012; Polirom, 2017), Căsnicie (Polirom, 2015, 2016) şi aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată (Polirom, 2019). Textele sale au apărut în mai multe antologii și reviste din SUA, Canada, Belgia, Franța, Suedia, Germania, Italia, Serbia, Slovenia, Albania, Rusia, Cehia, Polonia, Spania etc.
Din 2009 organizează, împreună cu Marin Mălaicu-Hondrari și Gavril Țărmure, Festivalul Internațional de poezie și muzică Poezia e la Bistrița.
Despre proiectul Scriitori la școală
Opt autori și autoare se întâlnesc, în timpul orelor de literatură română sau maghiară, cu elevi de la șapte licee din Târgu Mureș. Asociația Podium continuă, astfel, inițiativele menite să creeze întâlniri autentice între publicul tânăr, scriitori contemporani și cadre didactice. În total, vor beneficia de orele de literatură susținute de autori și autoare aproximativ 600 de elevi.
Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida și Horia Marchean vor susține ore de literatură pentru elevi de la Liceul Vocațional de Arte, Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”.
Fiecare scriitor se va întâlni cu elevi din cel puțin trei clase ale unui liceu, în timpul orelor de română sau maghiară.
În cadrul primelor trei ediții ale proiectului, Asociația Podium, cu ajutorul a peste 20 de profesoare și profesori, a organizat întâlniri cu 23 de scriitori și scriitoare la care au participat peste 1600 de elevi.
Sponsorul principal al ediției din 2021 este compania Reea.
Proiectul Scriitori la școală este cofinanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale.