Realități paralele. În timp ce Poliția anunță acțiuni de controale chioșcurile de petarde și artificii vând marfă de zor iar copiii își fac de cap pocnind la tot pasul diverse petarde. Și ca de obicei după sărbători aflăm despre sute de oameni răniți dar și numeroase animale pierdute, care au fugit speriate de zgomote.
Vă redăm mai jos comunicatul IPJ Mureș:
Poliția Română, în conformitate cu prevederile Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată și ale H.G nr.1102/2014 asigura respectarea cadrului legal privind regimul articolelor pirotehnice. Activitățile de control desfășurate de polițiști urmăresc verificarea modului în care sunt comercializate, deținute, transportate și utilizate articolele pirotehnice, având ca scop protejarea siguranței publice și prevenirea incidentelor grave.
În perioada sărbătorilor de iarnă, utilizarea acestor articole crește semnificativ, de multe ori în condiții care ignoră normele legale și de siguranță, din acest motiv dorim să atragem atenția asupra riscurilor asociate manipulării necorespunzătoare a articolelor pirotehnice și să subliniem importanța respectării legislației.
Și în acest an, respectiv în perioada 30.09.2024 – 05.01.2025, la nivelul Poliției Române se derulează Planul național de acțiune ,,PIROTEHNIC” – pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la operațiuni cu articole pirotehnice.
Cu privire la modul de respectare a reglementărilor în vigoare privind organizarea și executarea focurilor de artificii pe raza județului Mureș, Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Mureș, în comun cu inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureș și cu efective de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Horea” Mureș, desfășoară activități de verificare și control al acestora.
Până în prezent, la nivelul I.P.J Mureș, au fost efectuate 30 de controale la societăți autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice pe raza județului Mureș. A fost constatată o infracțiune prevăzută de Legea nr 126/1995 privind regimul materiilor explozive, fiind ridicată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 12 kg. articole pirotehnice – în valoare de 2.500 lei, și au fost aplicate un număr de 8 sancțiuni contravenționale – în valoare de aproximativ 9.000 lei.
De asemenea, pe linie preventivă, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat 28 de activități de informare, cu peste 2.000 de beneficiari, privind modul de utilizare a articolelor pirotehnice și pericolele asociate acestora atunci când nu sunt folosite conform reglementărilor legale în vigoare.
Menționăm că activitățile de verificare și control, precum și cele de informare privind folosirea articolelor pirotehnice continuă și în perioada următoare.
Precizăm că până la acest moment, nu au fost înregistrate cauze privind incidente sau vătămări produse în urma folosirii articolelor pirotehnice.
Aspecte legislative privind limitele de vârstă, condiţiile de achiziţionare, comercializare, deţinere, depozitare, transport şi folosire a articolelor pirotehnice.
• Persoane juridice autorizate :
a. nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate;
b. nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoriile 2-4/F2-F4.
Obiectele pirotehnice din categoria 1/F1 pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului;
c. organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3/F3 şi 4/F4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, pe a cărui rază se execută jocurile respective.
• Persoanele fizice
a. nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din categoriile 2-4, P2 şi T2 .
b. pot deține si folosi articole pirotehnice din categoria 1/F1, P1 tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa.
Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.
Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi articole pirotehnice, persoanele juridice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz.
La nivelul județului Mureș sunt autorizate să efectueze/desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice un număr de 35 de societăți comerciale, după cum urmează:
18 societăți comerciale sunt autorizate să comercializeze – articole pirotehnice
din toate categoriile – F1-F4, T1-T2, P1-P2,
14 persoane juridice sunt autorizate să comercializeze – articole pirotehnice din categoria F1 și P1,
3 societăți comerciale sunt autorizate să desfășoare alte tipuri de activități cu articole pirotehnice/materii explozive – precum operațiuni cu rachete antigrindină, operațiuni în domeniul demolărilor industriale, respectiv operațiuni cu capse airbag (folosite la autovehicule).
Subliniem că, în prezent, sunt desfășurate activități pentru verificarea tuturor societăților comerciale autorizate de pe raza județului Mureș, cu privire la operațiunile desfășurate (comercializarea articolelor pirotehnice între persoane juridice autorizate), fiind efectuate controale încrucișate, între distribuitori și persoanele juridice autorizate, de pe teritoriul național, urmărindu-se, totodată, corespondența cu cantitățile de articole pirotehnice comercializate către utilizatorii finali, precum și cu cele utilizate, pe parcursul efectuării jocurilor de artificii.
Totodată, polițiștii acționează pentru identificarea persoanelor fizice și juridice neautorizate, care comercializează fizic (în piețe, târguri, complexuri comerciale, pe stradă etc.) ori în mediul online, articole pirotehnice, în vederea sancţionării acestora, potrivit prevederilor legale.
Referitor la infracțiunile și contravențiile prevăzute în actele normative în vigoare, menționăm următoarele:
Art. 37 din Legea 126/1995 republicată şi cu modificările ulterioare:
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Contravențiile sunt prevăzute de art. 38 din Legea 126/1995 privind
regimul materiilor explozive, republicată şi cu modificările ulterioare.
Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice, iar în cazul acestora, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100% .
Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:
a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
În concluzie, utilizarea responsabilă și conformă cu legislația a articolelor pirotehnice este esențială pentru protejarea vieții, a integrității fizice și bunurilor. Inspectoratul Județean de Poliție Mureș rămâne ferm angajat în prevenirea incidentelor, prin acțiuni de verificare și control, sancționarea abaterilor și educarea cetățenilor cu privire la riscurile implicate.
Facem apel către toți cetățenii să respecte reglementările legale, să achiziționeze doar produse autorizate și să evite utilizarea necorespunzătoare a acestor materiale, pentru ca sărbătorile să fie prilej de bucurie, nu de tragedii.
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE