Pe rețelele de socializare au apărut, în ultima perioadă, o serie de articole false, nesemnate și neasumate ce prejudiciază grav imaginea polițiștilor locali din Tîrgu Mureș prin conținutul lor, ceea ce ne duce cu gândul la niște pseudo-jurnaliști care, fără o minimă documentare, incriminează Direcția Poliția Locală cu o vehemență inexplicabilă.
Potrivit acestor pseudo-jurnaliști, o societate comercială din Tîrgu Mureș – NARIDA SRL – ar fi executat nestingherită lucrări de construcții la fosta centrală termică din Aleea Cornișa, nr.14 fără ca Direcția Poliția Locală să fi luat măsurile prevăzute de legislația în vigoare, motiv pentru care facem următoarele precizări:
1. – în data de 28.07.2016, cadrele Direcției Poliția Locală au efectuat verificări în urma cărora au constatat executarea de construcții fără deținerea autorizației de construire, constând în amenajări interioare și compartimentarea spațiului comercial, fapt pentru care s-a încheiat procesul verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. 54 din 29.07.2016, în baza căruia s-a aplicat o amendă de 3.000 lei și s-a dispus oprirea lucrărilor și autorizarea acestora în condițiile prevăzute de lege;
2. – în data de 09.09.2016, inspectorii Biroului Disciplină în Construcții au constatat continuarea lucrărilor, stadiul fizic la acea dată constând în intervenții la fațada imobilului, iar întrucât potrivit art. 24, alin.1, lit.b din Legea 50/1991(R) fapta constituie infracțiune, au fost sesizate organele de urmărire penală;
3. – în data de 08.12.2016, lucrările erau aproape finalizate și deoarece până la acea dată nu s-a obținut autorizația de construire (termenul dispus prin PV era de 31.10.2016), conform prevederilor art.32, alin.1, lit.b din Legea 50/1991(R) Direcția Poliția Locală a sesizat instanța de judecată cu propunerea de desființare a acestor lucrări realizate nelegal.
Direcția Poliția Locală își desfășoară activitatea strict în baza prerogativelor conferite de legislația în vigoare, dând dovadă de obiectivitate, profesionalism și transparență. Acest ultim cuvânt însă – transparența – se pare că le este străin pseudo-jurnaliștilor care înfierează Direcția Poliția Locală cu o încrâncenare caracteristică doar persoanelor în slujba cărora acționează.
Stimați pseudo-jurnaliști, vă recomandăm, cu cea mai mare căldură, să consultați Codul Deontologic Unic, adoptat la reuniunea Convenției
Organizațiilor de Media în perioada 23 – 24 octombrie 2009 și care, printre altele, arată că:
5.1. Jurnalistul care distorsionează intenționat informația, care face acuzații nefondate (…) săvârșește abateri profesionale de maximă gravitate;
6.1. Jurnalistul va face demersuri rezonabile pentru a verifica informațiile înainte de a le publica. Informațiile false sau cele despre care jurnalistul are motive temeinice să creadă că sunt false nu vor fi publicate.
8.1. În relatarea faptelor și a opiniilor, jurnalistul va acționa cu bună-credință.
În fine, întrucât în codul deontologic sus-amintit se mai arată că jurnalistul are datoria de a corecta cu promptitudine orice eroare apărută în materialele sale, așteptăm cu interes o reacție în acest sens.
În concluzie, „quod erat demonstrandum”! Poliția Locală a uzitat în mod gradualizat de toate pârghiile legale în acest caz !
CONDUCEREA DIRECȚIEI POLIȚIA LOCALĂ TÎRGU MUREȘ