Poliția mureșeană funcționează cu posturi ocupate în proporție de aproximativ 77%
Poliția mureșeană funcționează cu posturi ocupate în proporție de aproximativ 77%

Poliția mureșeană funcționează cu posturi ocupate în proporție de aproximativ 77%

Din totalul posturilor prevăzute la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, anul 2024 s-a finalizat cu posturi ocupate în proporție de aproximativ 77% .

Logistic

Pe parcursul anului anterior, pe lângă activitățile curente pe linie logistică, au fost continuate măsurile pentru dotarea polițiștilor de ordine publică și rutieră.

Inspectoratului de Poliție Județean Mureș i-au fost distribuite 10 autovehicule noi, pentru structura de criminalistică, pe linie de ordine publică, de serviciu, precum și pentru alte structuri asigurate logistic.

De asemenea, la finele anului 2024, dotarea inspectoratului se prezintă cu 17 aparate DrugTest, pentru testarea posibilei prezențe în salivă a substanțelor psihoactive, unul dintre aceste aparate fiind preluat în comodat de la U.A.T. Sovata și alte două de la U.A.T. Târgu Mureș.

Prevenirea criminalităţii

Din analiza evoluţiei criminalităţii înregistrate în anii anteriori, s-au stabilit ca şi priorităţi de acţiune pentru anul 2024: prevenirea violenței în familie, prevenirea criminalității informatice și prevenirea victimizării minorilor. De asemenea,  polițiștii din județul Mureș au continuat activitățile preventive inclusiv în domeniul informării și creșterii gradului de conștientizare asupra consumului de substanțe psihoactive și consecințelor negative asociate.

În acest sens, au fost organizate 1.668 de activități preventive, acestea înregistrând peste 71.000 de beneficiari direcți, în cadrul celor 16 campanii/proiecte de prevenire derulate, inițiate sau aflate în lucru în perioada de referință.

Acestora li s-au adăugat activitățile desfășurate pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri, care au totalizat 509 activități cu peste 23.500 de beneficiari direcți.

Printre proiectele şi campaniile semnificative, apreciate la nivel naţional ca bune practici, se pot aminti: “Distribuie primăvară, oferă speranță!”, “Școala siguranței Tedi”, proiectul “Deschide-ţi mintea, nu fi închis!” (derulat în parteneriat cu  Penitenciarul Târgu Mureş), “Fii atent la ce dai CLICK! Nu oferi infractorilor acces la banii tăi!”, “Învăț să fiu în siguranță!”, “16 zile de activism împotriva violenței”, “Drogurile și violența costă! Tu știi cât?”.

Atingerea obiectivelor propuse în campaniile/proiectele derulate nu ar fi fost posibilă fără buna colaborare cu structurile operative, parteneriatul concret cu celelalte structuri ale M.A.I., instituţii, autorităţi, dar nici fără susţinerea reprezentanților mass-media prin difuzarea mesajului instituțional pentru o mai bună informare a publicului larg.

Menţinerea ordinii şi siguranţei publice

În județul Mureș, această activitate a avut drept obiectiv general dezvoltarea şi adaptarea funcţională a capacităţii poliţiei pentru a răspunde prompt aşteptărilor cetăţenilor în asigurarea climatului de siguranţă și ordine publică în localităţile urbane şi rurale, prevenirea şi combaterea criminalităţii, desfăşurarea de activităţi în sistem integrat şi într-un mediu comun de operare cu structurile M.A.I. şi cu celelalte autorităţi cu atribuții în domeniu, precum şi cercetarea şi soluţionarea cauzelor din  competenţă.

Astfel, în anul 2024, au fost organizate 63 de acțiuni de amploare, în cadrul cărora au fost puse în executare 479 de mandate de percheziție și au fost dispuse măsuri preventive față de 82 de persoane.

În total, în anul 2024, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 434 persoane, 318 dintre acestea fiind reprezentate de reţineri.

De asemenea, polițiștii au efectuat 1.314 controale şi verificări în domeniul sistemelor de pază, au desfășurat, în total, 3.289 de activități specifice în școli și în zona adiacentă și au depistat 674 de minori lipsiți de supraveghere.

Tot în perioada de referință au fost organizate 167 de acțiuni cu efective mărite, aplanate 3.402 stări conflictuale, puse în executare 1.020 de mandate de aducere și au fost soluționate 2.426 petiții și sesizări din partea cetățenilor.

În ceea ce vizează segmentul de ordine publică, este de precizat faptul că polițiștii acestor structuri au constatat în flagrant 815 infracțiuni, au pus în executare 963 de mandate de aducere din totalul acestora, au aplanat 2.907 stări conflictuale și au aplicat în baza neregulilor constatate peste 26.000 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 120.936.490 lei.

Apeluri 112

La Dispeceratul integrat 112, au fost înregistrate 34.822 de apeluri prin S.N.U.A.U. 112, vizând strict atribuţiile poliţiei, dintre care aproximativ 48% în mediul urban și 52% în mediul rural.

De asemenea, s-au efectuat intervenţii la alte 985 de evenimente semnalate prin dispecerate şi alte 943 de evenimente sesizate în mod direct de către cetăţeni. Nu în ultimul rând, la 312 evenimente s-a intervenit datorită sesizării din oficiu a poliţiştilor, astfel că numărul total al intervenţiilor la evenimente este de 37.062.