Să se facă dreptate la chiria sălilor de sport!
În data de 20 februarie, Evi Claudiu, vicepreședintele-antrenor al CS Olimpic Tîrgu Mureș, unul dintre cele mai premiate cluburi sportive din județ, aducea în atenția opiniei publice din Tîrgu Mureș, prin intermediul propriei pagini de socializare, o problemă care trebuie rezolvată rapid spre binele sportului târgumureșean: aplicarea unor chirii preferențiale cluburilor sportive pentru sălile de sport aparținând comunității… Antrenorul de la C.S. Olimpic a protestat pentru faptul că gimnaziul unde clubul își realiza antrenamentele și-a triplat chiria pentru sala de sport, fără notificare prealabilă, ceea ce pune în pericol activitatea clubului, care nu-și permite să plătească o chirie atât de mare, și cere chirii speciale pentru cluburile care fac performanță.
Până acum, chiria pentru sălile de sport din oraș aparținând școlilor era formată din utilități – apă, gaz, curent (aproximativ 45 de lei/oră), bani care se achită la Primărie, și o sumă impusă de Consiliul de administrație a școlii care reprezintă câștigul școlii. Aceasta din urmă nu are limită maximă, ci doar minimă, impusă prin licitație. Problema este că unele școli nu impuneau până acum nicio chirie suplimentară (în afară de cei 45 de lei pentru utilități), în timp ce altele impuneau sume consistente drept chirie, deci se mergea pe criteriul diferențial…
Într-adevăr, considerăm că impunerea unor chirii speciale pentru cluburile sportive care închiriază sălile de sport din oraș ar fi o măsură corectă, deoarece aceste cluburi închiriază sălile pentru zeci de ore lunar. Corect ar fi și impunerea acelorași reguli pentru toate cluburile, adică toate să plătească în urma unor licitații, și să nu le fie atribuite sălile în funcție de implicarea politică sau de relații…
Dar să vedem ce părere au liderii principalelor partide politice din oraș, mai ales că joi, 26 ianuarie, va avea loc o ședință de Consiliu Local în cadrul căruia se va discuta și această problemă.
C.S. Olimpic a plătit utilitățile și a dotat sala
Prof. Claudiu Evi este antrenor la C.S. Olimpic, club ce numără 150 de sportivi dintre care 90 sunt legitimaţi la Federaţia Română de Handbal. Clubul are mai multe grupe care se antrenează în general între 8 şi 20 de ore pe lună. Grupele de Junioare 1,2,3 şi 4 au între două şi cinci antrenamente pe săptămână, iar împreună cu grupa de Minihandbal care are două ore de antrenamente pe săptămână, se ajunge la 75 ore de antrenamente pe lună.
Începând din 2009, Clubul își desfășoară antrenamentele în Sala de sport a uneia dintre școlile târgumureșene, mai exact la Gimnaziul „Liviu Rebreanu”.
Până la sfârșitul anului trecut, având acordul conducerii şcolii, C.S. Olimpics nu a plătit decât suma hotărâtă de Consiliu Local pentru utilităţi, adică 43 de lei. Ca o compensaţie, Clubul a plătit mobilierul din Sala profesorală, au pus plase, au reparat porţile în sala de sport, au cumpărat lavabil pentru vestiare, pentru şcoală etc. se arată în postare.
Dar, după schimbarea directorului la şcoala unde închiriaseră sala până acum, s-a impus o nouă chirie, mult mai mare, taxa pentru o oră fiind acum de 128 de lei, din care 43 de lei costă plata utilităţilor, restul constituie venituri pentru şcoală.
În decembrie au început „problemele”
În decembrie li s-a prezentat o notă prin care li se solicita plata integrală a tarifului pe perioada septembrie-decembrie, perioadă în care handbaliştii şi-au continuat antrenamentele neavând un nou contract semnat cu direcţiunea şcolii. Apoi s-a interzis accesul în sală până la achitarea sumei şi semnarea unui contract la noul preţ.
În declarația lui Evi Claudiu totul culminează cu afirmația că „în oraș, cluburile sportive au tarife diferențiate în funcție de relațiile pe care le au: unii plătesc utilități, alții şi câte puțin din chirie și iarăşi alţii, integral. După influența şi după susținerea politică”.
Iată în continuare postarea integrală a prof. Evi Claudiu:
„Am fost întotdeauna transparenți și toate acțiunile noastre au avut ca scop asigurarea unui mediu propice pentru desfășurarea activității handbalistice la toate nivelurile, de la inițiere până la performanță.
C.S. Olimpic are în acest moment în jur de 150 de sportivi din care 90 legitimați la FR Handbal, cuprinși în mai multe grupe cu volume diferite de ore de antrenament în sală:
Junioare 1,2 – 5 antrenamente/săptămână – aprox. 20 ore de antrenament/ lună; Junioare 3,4 – 4 antrenamente/ săptămână – aprox. 16 ore de antrenament/ lună; Juniori 2 – 5 antrenamente/ săptămână – aprox. 20 ore de antrenament/ lună; Juniori 4,5 – 3 antrenamente/ săptămână – aprox. 12 ore de antrenament/ lună; Grupa minihandbal – două antrenamente/săptămână – aprox. 8 ore de antrenament/ lună. Total – în jur de 75 ore de antrenament/ lună.
Suma de plată pentru o oră de acces în Sala de sport este compusă din două părți: 1. 43 lei – suma destinată plății utilităților consumate (curent, apă, gaz), se virează la Primărie, care achită utilitățile pentru Sală; 2. 85 de lei – sumă care reprezintă chiria efectivă pentru sală, care constituie venituri pentru școală.
Din 2009 încoace, cu acordul directorilor și consiliilor de administrație care s-au perindat la conducerea școlii, am achitat doar partea de utilități care este stabilită prin Hotărâre de Consiliu Local și nu poate fi subiectul unei negocieri, și de comun acord am mai făcut una-alta pentru școală în compensație. (de ex: am plătit mobilierul din Sala profesorală, ne-am ocupat de Sala de sport, am pus plase, am reparat porțile, lavabil pentru vestiare, pentru școala, etc.).
În luna septembrie 2016, s-a schimbat direcțiunea școlii, noi am continuat să intrăm în sală după programul stabilit, cu acordul conducerii școlii, iar în 20 decembrie am fost chemat la școală și am primit notificarea prin care ni se solicită să plătim tariful integral pentru perioada septembrie-decembrie, în condițiile în care nu a fost înregistrat nici un contract cu școala pentru perioada respectivă. Mai mult, ne-a fost interzis accesul în sală până la achitarea sumei și semnarea unui contract la noul preț.
Am încercat în nenumărate rânduri să îi explicăm situația doamnei directoare și chiar să negociem un tarif mai mic, dat fiind numărul mare de ore închiriate lunar și faptul că mulți sportivi sunt elevi ai școlii conduse de dânsa, dar ne-am lovit de refuzurile categorice ale acesteia. Ulterior, am expus situația reprezentanților Primăriei. Au încercat să discute la școală, dar nu au reușit să o „înduplece pe doamna de chimie”, zic ei.
În oraș, cluburile sportive au tarife diferențiate… Ideea e că, brusc, dacă acceptăm acest tarif, chiria sălii crește cu vreo 5.000 de lei/ lunar.
Doamna director zice că nu o interesează „afacerea” Olimpic. Oricum am face calculele, nu putem și nu vrem să facem sport în Tîrgu Mureș, solicitând o cotizație lunară nejustificat de mare, doar pentru a acoperi o chirie a unei săli de sport.
Nu am implicat politicul niciodată în activitatea noastră și poate ca asta a fost greșeala noastră. Vrem doar să facem handbal în condiții decente, în Tîrgu Mureș.
„Ar trebui să triplăm cotizația lunară a copiilor”
L-am contactat pe Claudiu Evi, care ne-a oferit anumite completări, menționând că majorarea chiriei pune mari dificultăți clubului de handbal pentru că ar trebui ar trebui crescută cotizația jucătoarelor, iar părinții ar avea greutăți în a plăti pentru sportul copiilor lor: „Contractele cu școlile se fac din șase în șase luni. Școala vrea acum 128 de lei pe oră. Ar trebui să triplăm cotizația lunară a copiilor, ceea ce e o problemă. Dacă mă refer la cea mai bună echipă a noastră feminină, care e de cinci ani consecutiv campioană națională la junioare, formată din maxim 20 de fete, rezultă 2.000 de lei cotizație lunară. Trebuie să fac antrenament zilnic câte o oră cu ele. Asta înseamnă 2.600 de lei numai chiria sălii, dacă luăm în calcul chiria de 128 de lei pe oră.
Nimeni nu poate să facă sport în condițiile astea. Mai sunt multe alte cheltuieli pe care un club trebuie să le acopere: de la echipament până la participarea în competiții. Eu nu cred că se poate face sport cu o cotizație lunară de 300 de lei pe lună, de exemplu. Cine poate să-și permită așa ceva?”.
„Eu nu am vrut să ies în presă fiindcă am crezut că Primăria rezolvă problema. Tot au spus că rezolvă și nu s-a întâmplat nimic. După ce am ieșit în presă uite că au reacționat, au promis că se modifică ceva. […] Am cinci fete care-s componente la lotul național. Lotul național de junioare are în luna august Campionat European. Fetele au fost la Vâlcea în cantonament cu lotul în perioada 2 -14 ianuarie și am avut noroc că s-au pregătit câteva din ele. Restul au stat. Asta e trist. E o chestie care ne reprezintă urât orașul pe plan național. Cred că se putea găsi o soluție fără să ne oprim activitatea”, a concluzionat Claudiu Evi.
Consilierii au răspuns Săptămânalului nostru
Claudiu Maior, tarifele să nu fie mai mult decât dublul valorii utilităților
Reacția consilierului personal al primarului, Claudiu Maior, a fost promptă. El a scris pe pagina proprie de facebook că, în scurt timp, se va propune în ședința CL, o hotărâre care să stabilească clar tarifele pentru sălile de sport, iar mai exact acestea să nu fie mai mult decât dublul valorii utilităților pentru acea sală de sport, deci undeva pe la 90 de lei să fie chiria totală maximă.
În plus, Claudiu Maior a declarat pentru Punctul că „nu este logic ca școlile, prin consiliile de administrație, să impună tarife foarte mari pentru închirierea sălilor de sport. Dacă Primăria nu cere mai mult de 45 de lei /oră, atunci nici școlile nu trebuie să impună mai mult. Ideal ar fi să existe un tarif maximal”.
Iată postarea lui Claudiu Maior pe facebook: „Executivul Primăriei Tîrgu Mureș va propune la prima ședință de Consiliu Local o hotărâre care să stabilească cuantumul chiriilor pentru sălile de sport. Există în prezent o hotărâre de Consiliul Local care prevede taxa lunară pentru utilități. Această taxă este în medie de 45 de lei/oră în funcție de dimensiunea sălilor de sport.
Executivul Primăriei va solicita consiliilor de administrație din cadrul unităților de învățământ, ca atunci când stabilesc taxele pentru închirierea sălilor de sport, să nu depășească valoarea taxelor pentru utilitățile stabilite prin HCL.
Acest material va fi propus în regim de urgență la prima ședință de Consiliu Local”, adică la cea de joi, 26 ianuarie 2017. Iar în comentariile la postarea sa, Claudiu Maior a completat: „Îmi pare rău că s-a ajuns la această situație, și tocmai din acest motiv încercăm, în regim de urgență, să o remediem!”
UDMR: „Școlile trăiesc din banii de chirie”
Pentru a obține părerea UDMR în legătură cu acest subiect, l-am contactat pe prof. Csiki Zsolt, consilier local din Tîrgu Mureș. Dânsul consideră că e normală impunerea unei chirii de către școli pentru închirierea sălilor de sport către cluburile sportive, deoarece această chirie reprezintă un venit pentru școală cu care poate investi în modernizarea unității de învățământ. Însă, trebuie excluse favoritismele în atribuirea contractelor de închiriere: „Mă surprinde ceea ce se întâmplă în Tîrgu Mureș. Sportul este foarte important. Noi susținem și sportul de performanță și cel de masă. Suntem de acord să susținem sportul, încercăm să facem totul pentru ca sportul să supraviețuiască, dar legile trebuie respectate. Nu se poate ca un club particular să intre gratuit într-o sală de sport. Școlile trăiesc din banii de chirie, au făcut niște modificări, construcții, renovări săli etc.
Cluburile au dreptul de a depune proiecte sportive pentru a câștiga o sumă de bani și pentru chirie sală. Mai ales că anumite cluburi au și rezultate, cu atât mai mult pot să acceseze niște fonduri. Nu mai vorbim că aceste cluburi particulare percep și o taxă de la părinți. Apoi accesează cei 2%, mai au contracte de sponsorizare de la anumite firme… E și aici ca în orice afacere, cine rezistă sau e mai bun face performanță.
În primul rând, trebuie să fim pe aceeași linie cu toate cluburile. Nu putem să ajutăm un club, iar pe altul nu. Eu nu o susțin favorizarea anumitor cluburi. Să fie aceleași reguli pentru toți. Dacă, de exemplu trei cluburi depun diferite proiecte, cel care are rezultate mai multe să aibă un punctaj mai mare. Altfel, cum poate un director de școală să justifice că dă sala către clubul respectiv? Trebuie menținută o linie dreaptă. Nu se poate numai prin cunoștințe sau favoritisme. Ar trebui să se termine cu aceste lucruri în Tîrgu Mureș. Dar suntem de acord pentru ca cluburile să aibă niște facilități. Vom încerca să găsim soluții să venim în ajutorul cluburilor, dar legea trebuie respectată…”.
Radu Bălaș: „E lipsă de transparență!”
Radu Bălaș, consilier local din partea POL consideră, la rândul său, că trebuie eliminată discriminarea în ceea ce privește atribuirea contractelor de închiriere: „Nimeni nu trebuie favorizat. Egalitate pentru toți. Ori toată lumea gratuit, ori toată lumea pe bani. Acum există discriminare în sensul că LPS și ASA au acces gratuit la baza comunității, iar alții pe bani. Iar deoarece nu poate fi gratis pentru toți, atunci trebuie să fie pe bani pentru toți. Orice club să aibă aceleași drepturi și obligații față de alt club. În prezent, totul e pe mici înțelegeri, că-ți dau ție sala, că celuilalt nu i-o dăm… E lipsă de transparență și se iau decizii în consecință, adică proaste”.
Sergiu Papuc… în ședința de joi
Am încercat să dăm și de reprezentantul PSD în Tîrgu Mureș, Sergiu Papuc, dar din păcate, deși am încercat în nenumărate rânduri să-l contactăm, telefonul dânsului suna ocupat. Așteptăm ședința de joi pentru a vedea care este și părerea dânsului.
Soluțiile….
Conform antrenorului Evi Claudiu, o soluție a fi ca să existe condiții speciale pentru cluburile care închiriază regulat sălile de sport față de amatorii care le folosesc doar periodic.
„De exemplu, la Brașov au o hotărâre de CL prin care până la ora 20 nu intră în sălile de sport ale școlilor decât cluburile sportive. Să se facă un regulament clar și să se ia mai multe chestii în calcul: performanțele cluburilor, numărul sportivilor legitimați…”.
În plus, Evi Claudiu consideră că tariful impus de 128 de lei este prea mare, în condițiile în care nici chiria de la Sala Polivalentă nu este atât de mare: „Tariful pentru Sala Polivalentă, care are peste 2.000 de locuri, e reglementat prin hotărâre de la Ministerul Tineretului și Sportului – 105 lei pe oră pentru cluburi sportive. Iar noi în oraș avem săli de 150 de locuri, cum e cazul sălii în care ne-am antrenat noi, pentru care se solicită 128 de lei. Deci, ceva mi se pare că nu este în regulă.
Noi avem în jur de 60 de ore de antrenament pe lună: nu poți să ceri același tarif ca la o echipă care joacă patru ore de fotbal pe lună în sală”.
Comentarii, păreri
Pe facebook, în urma postărilor lui Evi Claudiu și Claudiu Maior, au început să apară o serie de comentarii în legătură cu chiriile sălilor de sport din Tîrgu Mureș.
De exemplu, Cornel Șoiman a scris: „La Onești, pentru ONG-urile cu activitate dovedită în sportul de masă și de performanță, care au cel puțin 40 de jucători legitimați, pentru folosirea bazelor sportive s-a stabilit un abonament modic de 200 lei/lună. Sunt convins că și la Mureș se poate. Mai ales când aveți în curte un club atât de performant, precum Olimpics Tîrgu Mureș! Bineînțeles, dacă vreți, că de putut sigur se poate…”
Vlad Lăcătușu a venit și el cu o sugestie, referitoare la protecția școlilor împotriva cluburilor rău-platnice: „Nu ar fi rău ca prin acest HCL să se stabilească ca acele cluburi sportive care au restanțe la plata utilităților către unitățile școlare/primărie, să nu poată utiliza sălile de sport sau să nu poate încheia contracte de închiriere, până nu își achită datoriile”.
Traian Daniel Rus a contribuit și el cu o idee interesantă, referitoare la privatizarea unor spații din oraș: „Autoritățile locale din municipiul Tîrgu Mureș trebuie să respecte și să aplice Legea Tinerilor 350/2006, Decretul Lege și 150/1990 și 146/2002, referitoare ONG-urile apolitice care au drepturi la spațiile lor care au fost înainte de 22 decembrie 1989 patrimoniul fostului UTC. În prezent, se încearcă înstrăinarea și JAFUL patrimoniul tinerilor de către Autoritățile Locale prin adoptarea diferitor hotărâri de consiliu local pentru a privatiza prin SRL și apoi să vândă patrimoniul fostului UTC Casa de Cultură „Mihai Eminescu” și Casa de Oaspeți din Weekend. Proiectul de hotărâre de privatizare în SRL prin asociere este pe Ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Tîrgu Mureș, din 26.01.2017, punctul 26”.
Performanță la C.S. Olimpic
C.S. Olimpic este un club de handbal care face performanță constant. La feminin, în ultimii cinci ani C.S. Olimpic a câștigat cinci titluri de campion național și trei turnee internaționale.
Cu băieții, a câștigat patru titluri naționale și o medalie de bronz internațională. Clubul participă în competițiile Federației Române de Handbal la feminin la toate categoriile de juniori, de la minihandbal – copii mici născuți în 2006 – 2007 până la juniori 1, cele născute în 1999-2000.
La băieți au echipe la juniori 2, plus juniori 4-5.
Titi Dălălău