Sunt doar câteva țări europene care înregistrează pe proiecții o creștere de populație.
„Partea mai proastă este că acest declin foarte accentuat din anii următori va avea loc în zona populației active. E un șoc foarte puternic acesta al ieșirii la pensie a decrețeilor care ies din zona asta de 15-64 de ani și vedem că în perioada respectivă sunt proiectate scăderi consistente de populație activă”, consideră economitul român
Vom avea acest șoc demografic pe care o să-l vedem în jurul anului 2030. Ne-am uitat un pic sau m-am uitat un pic și pe partea de structură, pe vârste, pe câteva detalii și am colorat acolo generațiile de decreței. Vedem la ultimele trei recensăminte pe care le-am avut (2002, 2011, 2021) cum stăm”, mai arată fostul șef al Consiliului Fiscal.
Avem zona în care sunt decrețeii și vedem că ei se mută la fiecare 10 ani pe următoarea tranșă de de vârstă. „Vedem că deja la 2021 o parte din ei se apropie de de vârsta de pensionare, iar la 2031 deja sunt cohorte destul de mari de oameni care ies la pensie și vedem că din spate, vin mult mai puțini și ies la pensie tot tot mai mulți. Încet-încet ei vor îngroșa rândul celor retrași din activitate. Vedem deja la orizontul anului 2031-2041, cum cei de peste 65 de ani vor îngroșa rândurile și vor necesita partea de sprijin, de asistență socială. Problema este că din spate, încă o dată spun, vin din ce în ce mai puțini oameni”, mai spune Ionuț Dumitru.
Citeste continuarea pe hotnews.ro