În partea secuiască a județului Mureș se pot observa porți mari din lemn, sculptate sau vopsite, care reprezintă o adevărată moștenire culturală pentru etnicii maghiari din acesată zonă. Cea mai veche poartă din secuime a fost ridicată în Călugăreni, județul Mureș, în 1673, la intrarea în incinta fostei mănăstiri franciscane. Aceasta însă a fost înlocuită mai târziu de o poartă mai nouă.
Porțile secuiești sunt definite de literatura etnografică maghiară ca fiind acele porți din lemn, cu 3 stâlpi verticali, uniți în partea superioară de o grindă orizontală acoperită cu șindrilă, stâlpi ce delimitează o poartă mai mică pentru accesul oamenilor și una mai mare, pentru accesul animalelor și căruțelor. În variantele începând cu secolul al XVII-lea se observă și un porumbar deasupra porții.
Motivele sculptate folosite la decorarea porților nu sunt alese întâmplător, ci ele reprezintă mesaje de protecție a casei. Cele mai întâlnite motive sunt cele florale (în special laleaua), păsările, soarele, luna și stelele, dar și copacul vieții.
În ultimii ani, poarta secuiască a devenit un simbol al statutului social în comunitate, iar în luna octombrie a acestui an, a fost inclusă, alături de renumitul langoș, pe lista Hungarikum, ceea ce indică o valoare națională de importanță deosebită pentru poporul maghiar.
Te așteptăm în județul Mureș, unde vei găsi ambele elemente Hungarikum.
Sursa: Visit Mures
Sursa foto principal: http://rootless.ro/
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.