Porumbul – alimentul de bază care ascunde beneficii nebănuite pentru sănătate
Porumbul – alimentul de bază care ascunde beneficii nebănuite pentru sănătate

Porumbul – alimentul de bază care ascunde beneficii nebănuite pentru sănătate

Porumbul este o cereală sănătoasă și o sursă de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.

Poate susține sănătatea ochilor și a sistemului digestiv. Porumbul este unul dintre cele mai populare cereale din lume. Este sămânța unei plante din familia gramineelor, originară din America Centrală, dar cultivată în numeroase soiuri în întreaga lume. Floricelele de porumb și porumbul dulce sunt soiuri populare. Porumbul integral este mai nutritiv, deoarece este bogat în fibre, numeroase vitamine, minerale și antioxidanți.

Beneficiile consumului de porumb

Susține digestia și sănătatea intestinelor

Porumbul este bogat în fibre insolubile, care măresc volumul scaunului și previn constipația. Dacă ai observat vreodată ceea ce par a fi boabe întregi de porumb în scaun (sau în scutecul copilului), nu înseamnă că există o problemă cu sistemul tău digestiv.

Sistemul digestiv descompune partea moale din interiorul bobului de porumb, care conține nutrienții importanți, vitaminele și fibrele. Boabele pe care le vezi în scaun sunt coaja exterioară cerată și dură, formată din celuloză. Corpul tău nu poate digera aceste învelișuri fibroase. Ele fermentează în intestin, motiv pentru care este posibil să te simți balonat sau să ai gaze după ce consumi mult porumb.

Fibrele din porumb acționează și ca prebiotice. Prebioticele hrănesc bacteriile benefice din intestin, continuă ea. Ele ajută sistemul digestiv să descompună și să absoarbă nutrienții din porumb..

►Ajută la îmbunătățirea sănătății ochilor

Un știulete mediu de porumb galben conține aproape 900 micrograme de antioxidanți numiți luteină și zeaxantină. Un studiu din 2018 sugerează că acești antioxidanți susțin vederea și sănătatea ochilor.

Antioxidanții protejează, de asemenea, organismul de radicalii liberi – molecule care pot provoca inflamații cronice, boli de inimă și alte afecțiuni. Ei mențin și sistemul imunitar sănătos, ajutându-l să lupte împotriva virusurilor, bacteriilor și infecțiilor, conform clevelandclinic.

►Protejează inima

Un alt studiu din 2018 a arătat că persoanele cu colesterol ridicat care au consumat 4 linguri de ulei de porumb pe zi în produse de panificație aveau niveluri mai scăzute de colesterol decât cele care au consumat aceeași cantitate de ulei de cocos (tot în produse de panificație).

Uleiul de porumb conține fitosteroli, substanțe vegetale naturale care reduc cantitatea de colesterol absorbită de organism. De asemenea, conține ubiquinonă (CoQ10), o vitamină benefică pentru inimă care poate reduce riscul de leziuni cardiace.

Sursa: StirilePROTV