În această săptămână, miercuri, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului care durează până în 24 decembrie (40 de zile). Faptul că postul reprezintă, potrivit tradiţiei, o abţinere de la toate faptele rele, iar credincioşii trebuie să mănânce hrană vegetală şi să nu bea alcool, nu mai este o noutate. Iar importanța Postului au subliniat-o nu numai înalții prelați ai biserici, ci chiar și medicii care recomandă așa-numita dietă de 40 de zile pentru curățirea organismului.
De asemenea, potrivit unei tradiții nescrise, în această perioadă chiar și cei care nu frecventează regulat biserica participă la mărturisirea păcatelor, din acest motiv, mai ales în ultima săptămână a postului, bisericile devin foarte aglomerate datorită celor care vor ca, la apropierea marelui Praznic al Crăciunului să-și mărturisească păcatele.
La Catedrala Mare și la Catedrala Mică din Tîrgu-Mureș credincioșii se pot spovedi în fiecare dimineață cu începere de la ora 7, dar și seara după săvârșirea vecerniei sau rugăciunilor de seară, care încep la ora 17. Sâmbăta, duminica și de sărbători spovedania se face înainte de (sau chiar în timpul) începerea sfintei liturghii.
De asemenea, mărturisirea păcatelor în Sfânta Taină a Spovedaniei la Biserica Sfânta Ana din cartierul Tudor Vladimirescu este posibilă în fiecare zi de miercuri şi vineri între orele 08.00-09.00 şi 18.00-19.30, sâmbătă între orele 18 și19, iar în duminică şi în sărbători între orele 09.00-09.45.
La catedrala din Unirii în zilele de luni, marți și joi se săvârșesc de la ora 7 rugăciunile de dimineață, miercuri și vineri sfânta liturghie tot de la ora 7, sâmbăta se slujește vecernia, iar duminica de la ora 9 începe sfânta liturghie în acest timp credincioșii își pot mărturisi păcatele.
De menționat este că programul prezentat mai sus este valabil pentru majoritatea bisericilor din oraș, astfel, cei care doresc pot merge la orice biserică din oraș în fiecare dimineață – sau chiar seara – de luni până duminică, pentru a-și mărturisi păcatele.
Posibilitatea primirii Sfintei Euharistii (Sfânta Împărtăşanie) de către credincioşii, care s-au pregătit, există la fiecare Sfântă Liturghie, la momentul corespunzător, în care preotul rosteşte chemarea: „Cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste să vă apropiaţi…”.
Pregătirea pentru împărtăşirea cu Sfântul Trup şi Sânge al Domnului constă în: împăcarea cu toţi semenii, mărturisirea cu căinţă a păcatelor şi dezlegarea (iertarea) lor în Sfânta Taină a Spovedaniei, post conform rânduielii Bisericii Ortodoxe, abstinenţă conjugală, ajunare de la miezul nopţii până după Sf. Liturghie, citirea ,,Canonului şi a rugăciunilor dinainte de Sfânta Împărtăşanie”şi participarea la Sfânta Liturghie.
Cristina Vancea