Orășenii care au renunțat la agitație pentru viața la sat și cei care încă stau pe gânduri dacă să facă pasul se întâlnesc din nou la festivalul „Mutat la țară – Fest” , care a ajuns la a doua ediție și este unul dintre ambasadorii traiului în comuniune cu natura.
Festivalul comunității „Mutat la țară – viața fără ceas” începe peste doar o zi. Este a doua ediție a unui eveniment care în 2023 a reunit peste 1.000 de oameni dornici să-și împărtășească experiențele. Locul de desfășurare va fi, ca și anul trecut, „La Fermă”, în satul Homorâciu, comuna Izvoarele, din județul Prahova. Sunt așteptați, spune Andy Hertz, organizatorul evenimentului și fondatorul comunițătii „Mutat la țară – viața fără ceas”, mii de participanți.
Întâlnirea din septembrie 2023 a fost atât de bine primită încât în acest an vor fi patru zile de festival, cu una în plus. Adică și mai multă muzică live, și mai multe ateliere, și mai mulți invitați, și mai multe ocazii de a afla de la cei care au ales să trăiască la sat cât de repede s-au adaptat, dacă totul a ieșit conform planului, ce greutăți au întâmpinat, ce greșeli n-ar mai repeta etc.
La festival vin oameni care se cunosc de pe Facebook, membri ai comunității „Mutat la țară – viața fără ceas” (comunitatea are peste 300.000 membri). „Vin oameni care vor să afle despre noi, vor să ne vadă, vor să vadă meșteșuguri și arte, vor să discute despre mutarea la țară, deci sunt și oameni care au în plan mutarea la țară dar încă nu au făcut pasul ăsta. Cei mai mulți sunt ei de fapt. Sunt foarte mulți oameni. Eu cred că sunt sute de mii de oameni în România care s-ar muta la țară dar nu au curajul încă. Și văzându-ne pe noi caută soluții”, mai spune Hertz.
Andy Hertz s-a decis cu opt ani în urmă să lase agitația orașului pentru liniștea din Apuseni. A descoperit apoi că nu sunt puțini temerarii care au ales același lucru, iar din nevoia de a se vedea și de a face schimb de idei a apărut „Mutat la țară – viața fără ceas”, care a crescut și a format o mare comunitate online.
Cei care își înving teama și aleg să se stabilească la sat își dau repede seama că acolo sunt acasă, mai spune fondatorul comunității. Mai mult, Andy Hertz s-a aventurat chiar să spună, supărând ceva lume, că „la bloc, în oraș, peste 20 de ani vor rămâne oamenii săraci”.