La încheierea proiectului „Deschide-ţi mintea, nu fi închis!”, doi deţinuţi de la Penitenciarul Târgu Mureş, unul condamnat pentru omor şi unul pentru delapidare, au prezentat, miercuri, unor elevi din Târgu Mureş şi din Reghin, şirul întâmplărilor care i-au transformat din oameni care aveau un serviciu şi un viitor, în infractori.
Liceenii care au fost prezenţi la încheierea proiectului „Deschide-ţi mintea, nu fi închis!”, aparţinând Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, în colaborare cu Penitenciarul Târgu Mureş, au ţinut să afle ce anume i-a determinat pe cei doi deţinuţi să recurgă la astfel de fapte, cum priveau viaţa atunci şi cum o privesc acum şi dacă după eliberare se vor mai putea integra în societate.
Unul dintre deţinuţi, Adrian, în vârstă de 38 de ani, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru delapidare, a ţinut să vină în faţa elevilor – deşi săptămâna viitoare ar putea fi eliberat condiţionat – şi să îi îndemne pe adolescenţi să muncească cinstit.
Vizibil marcat de perioada petrecută în Penitenciarul Târgu Mureş, de un an şi jumătate, Adrian a spus că lucra la o firmă de distribuţie şi că, la un moment dat, a început să vândă din produsele firmei, fără a depune filele CEC sau bonurile, în ideea de a avea mai mulţi bani.
„O să terminaţi şcoala şi o să vă angajaţi, dar să ştiţi de la mine, nu rămâne nimic nedescoperit, o să trebuiască să plătiţi pentru ceea ce greşiţi”, a spus Adrian, care a ţinut să sublinieze că „atunci când ajungi aici, pierzi tot”.
Povestea lui Eugen, de 37 de ani, care este încarcerat de 14 ani, având de ispăşit o pedeapsă cu închisoare de 24 de ani, pentru omor, i-a frapat pe adolescenţi, în momentul în care acesta a spus că a ajuns de la escrocherii la omor din cauza dorinţei sale de a avea cât mai mulţi bani.
„Am ajuns aici din dorinţa de a avea mai mulţi bani. Eram consultat imobiliar şi am încercat să vând un apartament care nu era al meu (…) Aveam doi complici care să dădeau drept proprietarii apartamentului, dar nu erau nici ei. Discutam vânzarea cu banii pe masă. La un moment dat, cei doi complici au vrut să ia toţi banii – dacă eu eram escroc nu puteam să am alt anturaj şi vezi că, pe zi ce trece, intri tot mai mult în mocirlă (…) S-a iscat scandal, omul a scos un cuţit… Complicii mei au fugit pe geam, ulterior unul dintre ei a murit electrocutat când fura cabluri (…) Fapta pentru care sunt închis e gravă. Dar oricât de mică e fapta, tot acolo ajungi, nimic nu rămâne nepedepsit, nimic nu durează la nesfârşit”, a spus deţinutul.
Acesta a ţinut să se spună elevilor că părinţii săi, care aveau o mică afacere, la ţară – şi care au pierdut totul din cauza lui, fiind marginalizaţi şi de comunitate – au simţit că fiul lor se ocupă cu lucruri ilegale şi au încercat să îl oprească, însă dorinţa sa de a avea haine şi maşini scumpe l-au orbit şi nu a ţinut cont de nimic.
În final, după mai bine de un an de escrocherii, timp în care a spus că nici nu s-a gândit că ar putea fi prins, „fiindcă la vârsta aceea mă credeam cel mai deştept”, Eugen s-a trezit comiţând infracţiunea cea mai gravă, omorul, iar viaţa s-a s-a schimbat radical într-o jumătate de oră.
„Nu sunt atâţia bani în lume ca să merite să stai închis un an (….) Nu doar că am nenorocit familia victimei, m-am nenorocit pe mine şi pe părinţii mei, care au vândut tot ca să îmi plătească avocaţi. M-au abandonat toţi, prieteni, iubită, singurii care au rămas lângă mine sunt părinţii. Pe lângă noi suferă şi părinţii, nu ţine nimeni la tine, doar părinţii”, a afirmat deţinutul.
Şefa Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, comisar de poliţie Gabriela Pîncă, a declarat miercuri că Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş a găzduit, de la începutul anului şcolar, o serie de întâlniri ale unor grupuri de elevi de la majoritatea liceelor mureşene, cu persoane aflate în stare privativă de libertate în Penitenciarul Târgu Mureş.
Activităţile au fost moderate de poliţiştii de prevenire, cu sprijinul reprezentanţilor Penitenciarului Târgu Mureş, iar subiectele au fost legate de delincvenţa juvenilă, accentul fiind pus pe problematica violenţei, răspunderea penală a minorilor, fazele actului infracţional şi pragul delincvenţial, situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsuri de prevenire a acestora.
AGERPRES