Cinci organizaţii din Ungaria, România, Austria, Germania şi Croaţia au elaborat o serie de practici inovatoare şi instrumente utile pentru atenuarea valurilor de căldură în oraşe, în cadrul proiectului ERASMUS+ „Soluţii Inovative bazate pe natură – NABI”, a anunţat, joi, coordonatorul proiectului din România, Hajdu Zoltán, reprezentantul asociaţiei Focus Eco Center.
„Din cauza schimbărilor climatice, comunităţile locale şi municipalităţile trebuie să facă faţă din ce în ce mai des valurilor de căldură. Publicaţiile realizate în cadrul proiectului ERASMUS+ ‘Soluţii Inovative bazate pe natură – NABI’, care pot fi descărcate gratuit, prezintă practici inovatoare şi instrumente utile pentru gestionarea spaţiilor verzi municipale şi a apelor pluviale din Austria, Italia, Germania, Croaţia, România şi Ungaria şi astfel vin în sprijinul autorităţilor în rezolvarea acestor probleme. În proiect au fost implicaţi parteneri din cinci ţări, printre care se numără Asociaţia Ecologică Reflex din Ungaria (coordonatorul de proiect), Alianţa pentru climă din Austria, asociaţia Aiforia din Germania, Focus Eco Center din România şi Agenţia de Dezvoltare Istriană din Croaţia’, a arătat Hajdu Zoltán, într-un comunicat de presă.
O modalitate de protecţie împotriva căldurii identificată de cele cinci organizaţii ar fi copacii urbani, iar pentru aflarea costurilor şi a numărului de arbori necesari, în proiect a fost dezvoltată o aplicaţie menită să ajute administraţiile locale.
„Copacii urbani sunt o modalitate excelentă de protecţie împotriva căldurii: ei oferă umbră şi în acelaşi timp reglează microclima – spune Csaba Lajmann, coordonatorul general al proiectului din partea Asociaţiei Reflex. Din păcate, valoarea copacilor nu este bine cunoscută, de aceea, în cadrul proiectului NABI, prezentăm o mică aplicaţie realizată de Asociaţia Tree Care, care permite pentru oricine să calculeze valoarea financiară şi beneficiile ecologice ale copacilor. Alianţa pentru climă îşi încurajează membrii şi partenerii să folosească aplicaţia şi să plaseze panouri ‘Copacii sunt valoroşi!’, care ne arată, de asemenea, că, de exemplu, copacii sunt colectori naturali de praf şi pot absorbi mult praf în timpul perioadei de vegetaţie”, a precizat Hajdu Zoltán.
Acesta consideră că pe lângă soluţiile de gestionare a spaţiilor verzi, exemplele şi instrumentele inovatoare de gestionare a apelor pluviale sunt, de asemenea, foarte importante.
Hajdu Zoltán a arătat că asociaţia Focus Eco Center, care are sediul la Târgu Mureş, a realizat mai multe proiecte pilot de reabilitare a zonelor umede, care pot ajuta localităţile să gestioneze apele pluviale.
„Aceste metode pot ajuta municipalităţile să reţină şi să utilizeze apele pluviale, care fie că lipsesc în perioadele secetoase, fia că sunt în exces, protejându-le astfel de inundaţiile bruşte şi oferind o oportunitate pentru alimentarea cu apă a spaţiilor verzi”, a arătat coordonatorul proiectului din partea Focus Eco Center.
În publicaţia „Inventarul inovaţiilor bazate pe natură – Bune practici în gestionarea spaţiilor verzi şi a apelor pluviale în Europa”, a mai subliniat Hajdu Zoltán, se prezintă modele inovatoare care pot fi reproduse în alte comunităţi şi municipalităţi, în timp ce în cea de-a doua publicaţie „Soluţii bazate pe natură în dezvoltarea urbană – Metode şi materiale utile pentru municipalităţi” sunt elaborate metode şi instrumente utile pentru infrastructura verde şi albastră. AGEERPRES