Consiliul Judeţean Harghita a aprobat săptămâna trecută hotărârea privind organizarea referendumului în cadrul căruia cetăţenii judeţului vor fi consultaţi dacă sunt de acord cu înfiinţarea regiunii de dezvoltare Harghita-Covasna-Mureş, cu centrul la Tîrgu-Mureş. Hotărârea a fost adoptată cu voturile consilierilor UDMR, ai Partidului Civic Maghiar şi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, singurii care s-au opus fiind cei trei consilieri USL.
Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a atacat în instanţă hotărârea Consiliului Judeţean. Acţiunea a fost depusă la instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Harghita, prefectul motivând că ,,actul administrativ încalcă unele prevederi legale şi constituţionale şi a fost adoptat cu depăşirea competenţelor în materia organizării şi desfăşurării referendumului, într-un domeniul nesupus sferei de reglementare a Consiliului Judeţean”.
Motivul?
Adrian Jean Andrei a declarat presei că hotărârea încalcă, în primul rând, Constituţia ţării, conform căreia teritoriul României este organizat în comune, oraşe şi judeţe, dar şi alte legi privind organizarea administrativă a ţării sau care reglementează înfiinţarea regiunilor de dezvoltare.
Acesta a precizat că a fost încălcată şi legea privind organizarea referendumului, dar şi legea administraţiei publice locale, punctând că problema supusă referendumului prezintă elemente de extrateritorialitate şi devine una de interes naţional, nu local.
,,Dacă ne raportăm la legea 3/2000, privind organizarea referendumului, orice problemă ,,de interes deosebit”, aşa cum îl numeşte Consiliul Judeţean, trebuie să fie una proprie unităţii administrativ teritoriale în cauză, nu a unei regiuni. (…) Problema de interes, supusă consultării, prezintă elemente de extrateritorialitate, afectând nu doar cetăţenii judeţului Harghita dar şi pe cei ai judeţelor Covasna şi Mureş. Ori, în aceste condiţii, referendumul afectează mai multe judeţe, problema supusă consultării devine una de interes naţional şi nu local”, a explicat prefectul.
Alte nereguli
Adrian Jean Andrei a adăugat că, potrivit legii 215, hotărârea trebuia să intre în vigoare şi să producă efecte în data de 4 decembrie, la cinci zile după ce a fost comunicată prefectului, în vreme ce Consiliul Judeţean a stabilit derularea unor acţiuni chiar începând cu ziua următoare comunicării actului către prefect.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai subliniat că la data adoptării hotărârii nu era aprobată sursa de finanţare şi nu exista bază legală pentru o asemenea cheltuială”, ,,fapt care demonstrează încă o dată caracterul nelegal al hotărârii Consiliului Judeţean, contrar prevederilor legii 3/2001 şi a legii 273/2006, privind finanţele publice locale”.
Prefectul Adrian Jean Andrei i-a comunicat preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, că, potrivit legii, hotărârea în cauză este suspendată de drept până la o decizie definitivă a instanţelor de contencios administrativ.
În replică…
… preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat că hotărârea este perfect legală, ,,lucru care se va adeveri şi în instanţă” şi consideră că Guvernul, prin intermediul prefectului vrea ,,să împiedice exercitarea unui drept democratic fundamental”, fapt pe care l-a catalogat ca fiind ,,inacceptabil” într-un stat membru al UE. Borboly a ţinut să adauge că este vorba de constituirea unei regiuni de dezvoltare economică, nu a uneia administrativ-teritorială şi că în discuţia privind regionalizarea Consiliul Judeţean şi UDMR nu au adus argumente etnice, ci doar argumente de dezvoltare economică.
Preşedintele CJ Harghita a reiterat ideea că demersul prefectului ,,are o motivare politică, nu juridică”, susţinând că hotărârea a fost temeinic pregătită şi nu are probleme de legalitate.