Prefectul Harghitei: „Am pierdut lupta cu natura la Salina Praid”
Prefectul Harghitei: „Am pierdut lupta cu natura la Salina Praid”

Prefectul Harghitei: „Am pierdut lupta cu natura la Salina Praid”

Surse la cel mai înalt nivel din cadrul Administrației Naționale a Apelor România tocmai ne-au confirmat sub vălul anonimatului că S.N. SALROM SA a tărăgănat semnarea contractului de execuție a planului propus de administratorul apelor, proiect care prinsese o formă concretă după infiltrațiile din mai 2024! Proiectul prezentat SALROM-ului se numește „Proiectarea și executarea lucrărilor pentru eliminarea pe termen lung a infiltrațiilor din albia pârâului Corund în subteranul Salinei Praid” și nu a fost semnat timp de câteva luni care ar fi putut fi esențiale în salvarea Salinei Praid!

Și se nasc imediat cel puțin 3-4 întrebări esențiale:

1. Cine și de ce a tărăgănat semnarea și începerea de urgență a lucrărilor propuse de Administrația Apelor după infiltrațiile din 2024?
2. Există suspiciuni de subminare a SALROM din interior sau din exterior pentru a fi vândută la un preț mai mic? Există vreun interes?
3. Există vreun pericol imediat privind inundarea comunității din Praid?
4. Există vreun pericol de prăbușire a galeriilor cu repercursiuni asupra localității? 

ȘTIREA INIȚIALĂ: Ultimele informații de la fața locului arată că ploaia și acumularea de apă pe pârâul Corund au reușit să sape în plafonul Salinei de la Praid, iar cantitățile uriașe de apă care se revarsă acum în salină vor compromite pe termen nelimitat (ani, zeci de ani!!!) turismul din zonă.
Întreaga poveste se răsfrânge asupra unui singur vinovat: proprietarul salinei SALROM S.A.. De ce? Pentru că astfel de infiltrații au existat de ani de zile, poate de zeci de ani de zile. Ultimele infiltrații care au atras atenția și au fost un fel de semnal de alarmă au exista în urmă cu un an, luna mai 2024. Dar au mai fost semnale de alarmă și în 2022 când turiștii au fost evacuați de urgență în luna iulie în plin sezon. Deci, de ce nu s-a făcut nimic? Cine sunt de vină? Actualul director este în funcție din februarie 2022 și se numește Constantin Dan Dobrea. La el se află cheia răspunsurilor.

Salina – cel mai probabil în 24 de ore – se va umple cu apă.

Vom reveni, Cristian Teodorescu

Prefectul Harghitei, Petres Sandor, a declarat marţi, în legătură cu situaţia de la salina Praid, unde apa a reînceput să intre în mină cu un debit care nu poate fi controlat, că s-a pierdut lupta cu natura şi a dat asigurări că oamenii din zonă nu sunt şi nu vor fi singuri în această bătălie.

„Din păcate, am pierdut lupta cu natura. Debitul estimat astăzi, în cursul orelor dimineţii, al pârâului Corund, a fost de peste 100 de ori (mai mare decât – n. r.) debitul normal, un debit cum nu s-a văzut, cel puţin în ultimii 30 de ani. Şi materialele purtate de această viitură au afectat într-un mod aproape ireparabil lucrările de amenajare efectuate în cursul ultimelor săptămâni. Apa a început să intre iarăşi în salină, cu un debit care nu poate să fie stăpânit la momentul actual”, a afirmat Petres Sandor în cadrul unei declaraţii de presă.

Întrebat dacă salina se va inunda în următoarele ore, prefectul a răspuns: „Este posibil”.

El a adăugat că se lucrează pentru a îndigui în interior,” astfel încât să se salveze măcar parte din zona turistică şi, respectiv, să se salveze vechea exploatare, care nu a fost afectată”.

Oficialul a punctat, însă, că, din discuţiile cu specialiştii, ar dura destul de mult timp ca apa să dizolve atâta sare încât să se pună probleme de stabilitate.

„După toate cunoştinţele noastre, din ceea ce au afirmat specialiştii, ar lua destul de mult timp ca apa să dizolve atâta sare în interiorul minei încât să se pună probleme de stabilitate. Discutăm de luni, ani, nu de ore, zile, săptămâni. În niciun caz”, a precizat Petres Sandor.

Acesta a arătat că, după retragerea apelor, împreună cu toţi factorii responsabili, situaţia va fi evaluată şi vor reîncepe lucrările de amenajare a albiei pârâului.

„Ceea ce o să încercăm, împreună cu toţi factorii implicaţi, de la compania Salrom, Ape, ISU, Consiliul Judeţean, Consiliul Local, toţi, este ca, odată cu trecerea apelor, să evaluăm foarte rapid situaţia la suprafaţă şi să ne apucăm iar, ca Meşterul Manole, de amenajarea albiei pârâului. Contăm foarte mult şi pe investiţia cea mare, care va amenaja tot cursul pârâului, nu doar această zonă critică. Pe de altă parte, Salrom, din câte am înţeles din discuţiile purtate cu domnul director general Dobrea, va efectua cât de curând posibil o expertiză pentru a stabili starea pereţilor, a piloanelor în interiorul minei şi pentru a decide ce este de făcut în continuare”, a spus prefectul Harghitei.

Petres Sandor i-a asigurat pe locuitorii din Praid şi din zonă că nu sunt singuri în această bătălie şi a reluat mesajul Salrom, potrivit căruia, indiferent de costuri, compania va dori să aibă activităţi de turism şi de exploatare în Salina Praid.

„În ceea ce priveşte mesajul pentru concetăţenii noştri din Praid şi din întreaga zonă a salinei, eu nu pot decât să reiau ceea ce apare şi în mesajul Salrom. Acolo se spune că, indiferent de costuri, Salrom va dori să aibă activităţi de turism şi de exploatare în Salina Praid. Din partea instituţiei noastre, vom face tot posibilul ca ceea ce depinde de noi să fie realizat în timpul util şi fără probleme pentru a atinge acest deziderat. Oamenii trebuie să ştie că nu sunt şi nu vor fi singuri în această bătălie”, a declarat Petres Sandor.

Problemele la Salina Praid au apărut pe 5 mai, în contextul precipitaţiilor abundente care au determinat creşterea nivelului pârâului Corund şi infiltrarea apei în salină.

Accesul turiştilor în subteran a fost suspendat preventiv şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Praid a declarat stare de alertă în localitate.

În ciuda lucrărilor de amenajare efectuate, autorităţile au anunţat, marţi, că geotextilul folosit pentru drenaj s-a deteriorat, din cauza debitului ridicat al pârâului Corund, ceea ce a dus la pătrunderea apei în salină. AGERPRES