Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita a lansat luni, în premieră naţională, un sistem online de programare pentru depunerea dosarelor de şomaj, care este destinat, în prima fază, absolvenţilor de liceu promoţia 2014.
Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat că sistemul este foarte uşor de utilizat accesând pagina de Internet a instituţiei, la secţiunea ‚Programări absolvenţi’, iar pentru cel care se programează online este garantat un timp de aşteptare de maxim cinci minute.
„După introducerea datelor solicitate şi alegerea lunii şi a zilei pentru care se optează, programul va genera ora la care este programată persoana. Spre deosebire de anii trecuţi, când pentru depunerea dosarelor tinerii absolvenţi erau nevoiţi să vină la agenţie la prima oră pentru obţinerea unui bilet de ordine şi apoi să aştepte, uneori chiar şi 4-5 ore până la finalizarea înregistrării, prin noul sistem se recomandă sosirea cu cinci minute înainte de ora programării şi în maximum 15 minute, dacă nu sunt probleme cu documentele depuse în dosar, persoana va fi înregistrată”, a declarat Tiberiu Pănescu.
El a spus că ideea a pornit de la faptul că în fiecare vară şi iarnă există un vârf al înscrierilor pentru depunerea dosarelor, iar şomerii trebuiau să aştepte foarte mult timp pentru a se înscrie. Sistemul a fost realizat de angajaţii AJOFM şi aduce economii instituţiei, întrucât nu mai este nevoie să se investească în aparate scumpe de ticketing. Deocamdată, sistemul este accesibil doar în limba română, dar, în curând, va exista şi o variantă în limba maghiară.
„Deşi acest sistem a fost creat iniţial pentru absolvenţi recomandăm utilizarea acestuia şi de către orice altă persoană care doreşte să fie înregistrată la agenţie. Menţionăm că sistemul poate fi folosit doar pentru programarea în vederea înregistrării dosarului de şomaj”, a conchis şeful AJOFM Harghita.
Iniţiativa a fost salutată de directorul Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, Doru Dobreanu, care a spus că ‚este extraordinară’ întrucât ‚le dă posibilitatea absolvenţilor să-şi facă dosarul într-un timp foarte scurt, într-o perioadă foarte încărcată pentru ei”, iar timpul câştigat reprezintă un beneficiu pentru ei.
Potrivit legii, un absolvent de liceu are dreptul să primească, timp de şase luni, o indemnizaţie de 250 de lei. Datele statistice arată că, anul trecut, în Harghita, au absolvit clasa a XII-a aproximativ 3.200 de tineri dintre care circa 2.000 au intrat în evidenţa AJOFM. Dintre aceştia, 1.300 erau în evidenţă şi după începerea anului universitar.
În ultima perioadă, AJOFM Harghita a pus la punct mai multe instrumente online dedicate şomerilor şi angajatorilor din judeţ. Pe site-ul instituţiei şomerii au la dispoziţie formulare prin care îşi exprimă dorinţa în legătură cu ce cursuri de calificare doresc să urmeze, după care completează un chestionar pentru a vedea dacă au aptitudini pentru acele meserii. De asemenea, angajatorii pot anunţa online locurile de muncă vacante, concedierile colective, dar pot completa şi un chestionar în care să spună pentru ce meserii întâmpină dificultăţi să recruteze forţă de muncă.
Tiberiu Pănescu a precizat că aceste servicii online vin în întâmpinarea noilor tendinţe, dar reprezintă şi o necesitate, ţinând cont că a scăzut numărul de angajaţi ai AJOFM.
AGERPRES