Un tur ciclist pe graniţa Imperiului Roman, care a traversat şi judeţul Mureş, va fi organizat, pe 1 iunie, în premieră naţională, în cadrul proiectului ‘Traseul Limesului Roman’, care în judeţul Mureş cuprinde trei castre la Brâncoveneşti, Călugăreni şi Sărăţeni şi patru turnuri de observare.
Cercetătorul Panczel Szilamer, de la Muzeul Judeţean Mureş, a arătat că dată fiind unicitatea acţiunii, pe data de 1 iunie, turul ciclist se va desfăşura doar pe o anumită porţiune a limesului Imperiului Roman din judeţul Mureş, pe traseul Târgu Mureş – castrul roman de la Călugăreni.
Potrivit acestuia, traseul parcurs de biciclişti va avea o distanţă de 70 de kilometri dus-întors şi se va desfăşura la plecare pe traseul Târgu Mureş-Livezeni-Miercurea Nirajului-Vărgata-Călugăreni, urmând ca revenirea la punctul de plecare să aibă loc pe traseul Călugăreni-Isla-Căluşeri-Ernei-Sângeorgiu de Mureş-Târgu Mureş.
Panczel Szilamer a spus că turul ciclist este realizat în cadrul proiectului ‘Traseul Limesului Roman’, desfăşurat de Muzeul Judeţean Mureş, iar partenere în plimbarea cu bicicleta pe graniţa fostului imperiu sunt asociaţiile Pro Biciclo Urbo, Fundaţia Comunitară Mureş, Easy Rider şi Eco Target.
Acesta a afirmat că odată ajunşi la castrul roman de la Călugăreni, bicicliştilor le va fi prezentat situl arheologic de aici, va fi scoasă în evidenţă sublinia importanţa graniţelor Imperiului Roman, rezultatele cercetărilor de până acum, precum şi procesul de nominalizare din România a limesului ca parte a patrimoniului mondial UNESCO.
La Călugăreni, participanţii la turul ciclist vor avea parte de o surpriză, o mâncare romană de tip militar, respectiv tocăniţă de linte cu carne de porc, iar pentru vegetarieni fără carne, ‘pentru a intra puţin în atmosfera romană de la acele timpuri’.
Traseul a fost ales astfel încât să poată fi parcurs de oricine care ştie să meargă pe bicicletă, să poată fi parcurs într-o singură zi, fără prea mult efort şi pe un drum lăturalnic, unde traficul este redus şi nu există niciun pericol pentru participanţi.
Singura condiţie pentru a lua parte al prima acţiune de cicloturism roman este aceea ca participanţii să aibă o bicicletă în stare foarte bună de funcţionare şi echipament adecvat condiţiilor meteo.
Panczel Szilamer a arătat că proiectul ‘Traseul Limesului Roman’ a început în 2012, au fost efectuate, până în momentul de faţă, cercetări şi prospecţiuni arheologice în trei castre romane din judeţul Mureş, respectiv Brâncoveneşti, Călugăreni şi Sărăţeni, au fost identificate şi reanalizate patru turnuri de observaţie, situate la Ibăneşti, Chiheru de Jos şi Eremitu, iar cercetările din teren confirma apartenenţa acestor structuri la sistemul de apărare roman.
Tot în cadrul acestui proiect, în luna august, la Castrul din Călugăreni, va fi organizat şi primul Festival Roman, în cadrul căruia vor fi organizate lupte între membrii legiunii, o paradă a portului roman şi multe altele.
AGERPRES