In data de 14.08.2017, in cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Tg. Mures, au fost efectuate, pentru prima data in Romania, doua implantari percutane de valve pulmonare.
Acest eveniment a fost posibil prin colaborarea dintre toate clinicile si departamentele institutului implicate in terapia pacientilor cu malformatii cardiace congenitale: Laboratorul de Cateterism Cardiac Adulti si Copii, Departamentul de Anestezie si Terapie Intensiva Copii, Clinica de Chirurgie Cardiovasculara Adulti si Copii si Clinica de Cardiologie Pediatrica. A contribuit, in mod esential, si frumoasa si indelungata colaborare pe care IUBCvT Tg. Mures o are cu Deutsches Herzzentrum Munchen.
Au fost tratate doua paciente in varsta de 18 si, respectiv, 51 de ani, cu afectare de valva pulmonara in cadrul unor malformatii cardiace complexe. Leziunea pulmonara a fost reprezentata de stenoza si insuficienta pulmonara severa in primul caz si stenoza pulmonara severa in al doilea caz. Ambele paciente fusesera tratate anterior, cu reaparitia leziunilor pe valvele implantate chirurgical, ceea ce ar fi necesitat o noua interventie chirurgicala, cu toate riscurile aferente unei reinterventii. La pacienta de 18 ani ar fi fost a treia interventie chirurgicala (boala cardiaca congenitala de baza fiind una complexa), in timp ce la pacienta de 51 de ani ar fi fost a doua interventie chirurgicala.
Aceste reinterventii chirurgicale au putut fi evitate datorita utilizarii unei terapii percutane, interventionale, care foloseste vasele pacientului drept cai de acces pentru ajungerea in zona de cord afectata si aplicarea terapiei necesare. In cazul de fata, in zona afectata, respectiv valva pulmonara, a fost introdusa o valva artificiala, valva Melody. Aceasta a permis indepartea atat a stenozei, cat si a insuficientei valvei pulmonare anterioare. In plus, primul caz, al pacientei de 18 ani, se incadreaza in grupul restrans, de doar 6- 7 pacienti existenti in intreaga lume, la care implantarea valvei Melody s-a efectuat dupa ruperea inelului valvei artificiale existente anterior. Aceasta procedura a fost elaborata si efectuata pentru prima data in lume de catre seful Clinicii de Cardiologie Pediatrica si a Malformatiilor Cardiace Congenitale de la Deutsches Herzzentrum Munchen, profesor dr. Peter Ewert, un alt mare prieten al centrului nostru.
Rezultatul interventiei a fost pozitiv, ambele paciente ar fi putut fi externate la 2-3 zile postprocedural.
Echipa interventionala a fost compusa din dr. Anca Sglimbea- medic interventionist cardiolog pediatru si dr. Hadadi Laszlo- medi interventionsit cardiolog, alaturi de asistentele din laborator si sub supravegherea domnului doctor Andreas Eicken, seful Laboratorului de cateterism cardiac de la Deutsches Herzzentrum Munchen, colaborator instituțional începand cu anul 2015, odată cu implementarea proiectului POSDRU 151188, CORDISPED. Echipa anestezica i-a inclus pe dr. Roxana Toma, dr. Carmen Sircuta si dr. Pavel Morar, alaturi de asistentii de anestezie. Imagistica, esentiala in astfel de cazuri, a fost efectuata de dr. Marian Pop, medic radiolog. Pe timpul procedurii, dr. Radu Balau- medic chirurgie cardiovasculara, sala de operatii si personalul acesteia au fost in standby, pregatiti sa intervina in cazul aparitiei de complicatii. Ceea ce, din fericire, nu a fost necesar.
Acest eveniment subliniaza cateva idei.
In primul rand, initierea in urma cu 2 ani a Programului National de Tratament Interventional a Copiilor cu Malformatii Cardiace Congenitale, care se desfasoara si in IUBCvT Tg. Mures a fost o necesitate. Terapia interventionala, desi costisitoare, ca orice medicina de inalta performanta, scuteste multa suferinta si se poate dovedi, pe termen lung, cost- eficienta. Ea nu inlocuieste, ci intregeste arsenalul terapeutic chirurgical, dupa cum a subliniat in repetate randuri seful Clinicii Chirurgie Cardiovasculara Adulti si Copii din cadrul IUBCvT Tg. Mures, profesor dr. Horatiu Suciu.
In al doilea rand, initierea acestui program in centrul nostru a fost o reusita, acesta incluzand an de an mai multi copii si proceduri tot mai diversificate. Aceasta evolutie ridica problema includerii de noi proceduri in Programul National. Implantarea de valva pulmonara pecutana ar fi una dintre ele.
Terapia malformatiilor cardiace congenitale nu se rezuma la varsta pediatrica. Copilul cu malformatie cardiaca, operata sau nu, devine adult cu malformatie cardiaca, operata sau nu. Din acest motiv, posibilitatilor de tratament chirurgical pentru adultul cu o asemenea boli, existente la nivelul centrului nostru, ar trebui sa li se adauge terapia interventionala, prin extinderea Programului National mentionat si peste varsta de 18 ani.
Medicina de inalta performanta necesita specialisti de inalta performanta, a caror formare nu se face in zile sau luni. Aparitia cardiologiei pediatrice interventionale in Romania trebuie dublata de initierea unui program de formare in aceasta directie, desfasurat pe baza unei curricule adecvate, sub conducerea unor medici romani si straini cu pregatire de specialitate si sub tutela Ministerului Sanatii, ca toate programele de formare medicala din aceasta tara.
Terapia malformatiilor cardiace congenitale, atat la copil, cat si la adult, este o munca de echipa, care trebuie efectuata in centre ce dispun de toate posibilitatile diagnostice si terapeutice, 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana.
Nu in ultimul rand, ceea ce ne-a facut sa progresam, ca centru si ca echipa, au fost colaborarile cu centre de prestigiu din strainatate. Deutsches Herzzentrul este unul dintre cele mai importante. Ne mandrim cu aceasta colaborare, care a evolutat intr-o adevarata prietenie si speram sa continue mult timp de acum incolo.
Premiera nationala nu chirurgicala.
Mulțumesc!