Premierul Victor Ponta a declarat vineri, în urma vizitei efectuate la Combinatul Azomureş, că aceasta este o unitate strategică şi săptămâna viitoare Guvernul va media o negociere între producătorii de gaz metan, OMV Petrom şi Romgaz, pe de o parte şi marii consumatori, pe de altă parte, pentru a se ajunge la un preţ corect.
‘Am ţinut foarte mult ca în vizita în această regiune a ţării să mă opresc şi la Azomureş din următoarele motive: în primul rând eu consider că Azomureş este nu doar o unitate economică importantă pentru România, ci de-a dreptul strategică. Fără Azomureş şi fără celelalte unităţi, care au mai supravieţuit ultimilor 20 de ani, practic România nu-şi poate asigura o dezvoltare a agriculturii aşa cum suntem în acest moment, pe un trend pozitiv (…) Săptămâna viitoare, la şedinţa de guvern o să avem o nouă informare legată de situaţia actuală, după care vom face o întâlnire, pe de-o parte cu producătorii, pe de altă parte cu marii consumatori, pentru a vedea cum facilităm aplicarea regulilor pieţei, adică un preţ care să întâlnească cererea cu oferta, ceea ce azi nu se întâmplă. Încă sunt primele luni, prea lungi după părerea mea, de după liberalizare, în care mecanismele de funcţionare a pieţei nu şi-au spus încă cuvântul real’, a afirmat premierul.
Victor Ponta a spus că are tot sprijinul pentru producători, fie că e vorba de Petrom sau Romgaz, dar mai mult îl interesează păstrarea unei industrii fundamentale, cum e şi cea a îngrăşămintelor chimice, care se confruntă cu probleme serioase din cauza majorării preţului gazului metan, în condiţiile în care 80% din producţia Azomureş se vinde în România.
‘Unii îmi sunt dragi, dar ceilalţi îmi sunt şi mai dragi pentru că e vorba de activitate economică la nivel naţional. O să rog şi conducerea Azomureş să participe la această întâlnire, miercuri, şi tot ceea ce ţine de Guvern pentru a facilita aplicarea regulilor pieţei şi, în final, un preţ la gaze care să nu distrugă marii consumatori, ci să-i păstreze competitivi, o să facem, asta însemnând măsuri fiscale, măsuri legislative şi tot ceea ce ne permite legislaţia europeană (…) Dacă nu avem un preţ normal, normal spun, nu foarte mic, la energie, fie că vorbim de gaz sau energie electrică, exact când decolează partea industrială şi productivă, exact atunci o să ne trezim fără carburant. E ca un avion care a pornit, a decolat, şi rămâne deodată fără cherosen, cam aşa se întâmplă şi cu Azomureşul’, a afirmat premierul.
El a adăugat că marii investitori, cum este şi Azomureş, şi-au dezvoltat producţia, îşi dezvoltă capacitatea tehnologică, dar dacă preţul la gaze depăşeşte preţul care se practică în Europa ‘o să aterizeze forţat şi asta înseamnă, pentru 80% din piaţa românească din agricultură o situaţie absolut catastrofă’.
‘De aceea cred că Guvernul nu mai poate să stabilească preţuri într-o economie deschisă, dar în schimb poate să intervină, să medieze, să aibă grijă să asigure funcţionarea acestor mecanisme de piaţă şi la nevoie să-i sancţioneze pe cei care sunt prea lacomi şi care vor să facă profit mai mult decât în limitele normale. Un preţ corect este un preţ care respectă regulile pieţei şi care asigură pentru cel care cumpără şi cel care vinde un profit’, a subliniat Ponta.
Şeful Guvernului a ţinut să mulţumească Azomureş pentru că face în continuare investiţii importante, de sute de milioane, că are peste 2.000 de angajaţi şi reprezintă un contribuabil serios pentru bugetele locale şi pentru bugetul naţional.
‘Ei sunt confruntaţi cu ceea ce se confruntă şi alţi mari consumatori, şi anume cu problema preţului la gaz. Or, prin măsurile pe care le-am luat, pe de-o parte noi am realizat în totalitate liberalizarea pieţei gazului, nu mai e nevoie de nicio creştere de preţ, de orice alt calendar cum fusese asumat în urmă cu câţiva ani, însă ne confruntăm cu faptul că producătorii, care sunt doar doi de fapt, Romgaz şi Petrom, pe de-o parte, pe partea cealaltă marii consumatori, între care Azomureş este unul dintre cei mai importanţi, n-au ajuns, pe baza principiilor pieţei, la preţul corect, la preţul real care, pe de-o parte sigur să asigure profit pentru producătorul de gaze, dar să păstreze competitiv beneficiarul’, a conchis premierul.
AGERPRES