În cadrul unei convorbiri telefonice cu Jakubinyi György, episcopul de Alba Iulia, premierul României, Mihai Tudose a afirmat că momentan Guvernul român evită să facă pași spre soluționarea situației de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș, ca să nu creeze iluzia că ar acționa la presiunea Guvernului ungar.
După cum se știe, Budapesta și-a exprimat de mai multe ori susținerea pentru Liceul Romano-Catolic, iar pierderea statutului de personalitate juridică a liceului a fost motivul de a da veto pentru candidatura României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Ministrul de externe ungar , Szijjártó Péter a purtat discuții cu omologul său, Teodor Meleșcanu cu ocazia celei de a 72-a Adunări Generale ONU la New York. Ulterior, el a subliniat într-o declarație dată Agenției Maghiare de Știri (MTI) că ”rezistăm până la capăt, nu permitem ca în țările vecine, în continuu să se dea decizii ce lovesc în maghiari”. În cazul României, situația creată în legătură cu liceul este cu atât mai surprinzătoare, cu cât ”între cele două țări în ultimul timp, au avut loc procese pozitive, dătătoare de speranță, ” ambele țări având nevoie de susținere economică, a mai adăugat ministrul de externe ungar.
Prelatul Potyó Ferenc a subliniat că altfel ar trebui procedat, căci într-o țară democratică, cum este și România, Constituția permite înființarea școlilor confesionale. În urma nerespectării de către Primăria Târgu Mureș a clauzei din contractul de închiriere din 2014, acesta pierzându-și valabilitatea, Primăria are la dispoziție 30 de zile pentru soluționarea situației create. Totodată a menționat că ei nu au nici ”suflet și nici dispoziție” ca să evacueze elevii din clădirea retrocedată a Colegiului Unirea. Nu au de gând nici să aleagă calea judecății, căci ar însemna tergiversare, a fost de părere prelatul, dar se așteaptă la o soluție.
Sursa Kronika
EM