Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) a cerut printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului de interne, Carmen Dan să fie radiat de pe lista persoanelor cu consemn, împreună cu colegii care exprimă doleanţele de autonomie ale secuilor.
Potrivit lui Balázs Izsák, în anii precedenţi s-a bucurat de nenumărate ori de atenţia deosebită a Poliţiei de Frontieră cu ocazia trecerii graniţelor României. Au fost cazuri în care autoturismul cu care a călătorit a fost parcat din ordinul poliţistului de frontieră, iar în alte cazuri poliţistul care i-a verificat identitatea, l-a făcut să aştepte, invocând motivul defecţiunii calculatorului, până ce nu a primit indicaţii de la superiorul său cu privire la persoana sa. El a adăugat că studiind legislaţia în vigoare referitoare la regimul de consemne la graniţele României şi-a dat seama că a fost catalogat drept “persoană cu consemn”.
Balázs Izsák a declarat agenţiei ungare de presă MTI că ultima dată, în ziua de 19 februarie, întorcându-se de la Budapesta cu avionul la Cluj-Napoca, şi-a atenţionat din timp partenerul de voiaj că verificarea paşapoartelor va fi întreruptă o vreme la aeroport. Motivul invocat va fi defectarea calculatorului ce va surveni ulterior scanării documentul său de călătorie. Aşa s-a şi întâmplat, susţine Balázs Izsák.
În scrisoarea deschisă semnată de el, preşedintele CNS a reamintit reacţiile negative pe care le-a generat la nivel internaţional proiectul intitulat Strategia Naţională de Ordine Publică 2015-2020 în care strădania comunităţii secuieşti de a obţine autonomia a fost caracterizată ca un “fenomen infracţional”, o ameninţare permanentă la bunăstarea şi siguranţa cetăţenilor. Acest pasaj controversat a fost eliminat din textul final al strategiei, dar conform experienţelor liderului CNS şi ale colegilor săi, cunoscuţi ca membri ai mişcării autonomiste, definiţia a fost aplicată în practică.
“Pentru noi ideea autonomiei teritoriale e parte a convingerii noastre politice”, convingere pe care comunitatea secuiască o exprimă şi prin proiectul de lege înaintat Parlamentului României, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Balázs Izsák. Acesta susţine că “este deosebit de periculos, dacă ministerul de interne, Poliţia de Frontieră sau orice autoritate a ordinii şi a siguranţei publice intervine şi încearcă să exercite presiuni în asemenea probleme politice”. El remarcă şi faptul că această practică este contrară prevederilor Constituţiei României.
În încheierea scrisorii, Balázs Izsák, preşedintele CNS a rugat ministrul de interne să îl scoată de pe lista persoanelor cu consemn, împreună cu toate persoanele care se bucură de atenţia deosebită a organelor de ordine internă din cauza convingerilor politice pe care le exprimă, adăugând că astfel instituţia condusă de ministrul Carmen Dan ar reveni la funcţionarea în cadrul constituţional.
MTI
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.