Preşedintele Iohannis a reclamat la Curtea Constituțională neconstiționalitatea legii prin care toate localitățile sunt obligate să folosească în denumirea lor litera ”â” în locul literii ”î”, conform regulilor Academiei. Șeful statului reclamă însă un amendament inițiat de UDMR și acceptat de actuala majoritatea de guvernământ, prin care este interzisă orice modificare a limitelor teritoriale ale județelor, orașelor, comunelor și satelor cu scopul sau efectul schimbării ponderii cetățenilor aparținând minorității naționale. Proiectul fusese adoptat adoptat la începutul acestei luni de către Parlament, iar toate actele de identitate, pașapoartele sau permisele de conducere ar fi urmat să fie modificate conform acestei grafii dacă adresa include o astfel de localitate.
În Camera Deputaților, UDMR a reușit să introducă însă amendamentul care interzice orice modificare a limitelor județelor, orașelor, comunelor și satelor care are ca scop sau efect schimbarea ponderii cetățenilor aparținând minorității naționale. Șeful statului reclamă în primul rând că, prin introducerea acestei prevederi, este încălcat principiul bicameralismului, deoarece în forma finală proiectul de lege cuprinde prevederi noi cu totul diferite decâte cele votate de Senat. De asemenea, președintele Iohannis reclamă că prevederea UDMR în sine este neconstituțională deoarece Legea administrației publice locale permite populației dintr-o unitate administrativ-teritorială să își poată manifesta voința cu privire la modificarea limitelor teritoriale ale respectivei unități, prin referendum. De asemenea, dispozițiile constituționale privind suveranitatea permit exprimarea voinței unei comunități în raport cu necesitățile economice, arată Klaus Iohannis.
”Așadar, pe cale de interpretare, exigențele constituționale referitoare la organizarea teritoriului, suveranitate și autonomie locală nu permit instituirea unei interdicții cu privire la exprimarea voinței cetățenilor dintr-o unitate administrativ-teritorială în ceea ce privește modificarea limitelor teritoriale ale acesteia. În plus, circumstanțierea unei astfel de interdicții – prin raportare la un scop sau efect ce ar conduce la schimbarea ponderii cetățenilor aparținând minorității naționale în unitatea administrativ-teritorială în cauză, precum și la afectarea drepturilor și libertăților acestora – este neclară și imposibil de stabilit. Calificarea unei astfel de acțiuni prin raportare la un alt scop și efect decât cel de delimitare teritorială, astfel încât aceasta să se înscrie în ipoteza interdicției este imposibil de realizat, nu este stabilită entitatea care va analiza scopul și va constata efectul și nu sunt prevăzute consecințele încălcării acestei interdicții”, argumentează președintele.
Citește mai mult la: AICI
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.