Preşedintele Klaus Iohannis, mesaj participanţilor la Congresul Internaţional pentru Studenţi, Tineri Medici şi Farmacişti „Marisiensis” de la Tîrgu Mureş

Preşedintele Klaus Iohannis, mesaj participanţilor la Congresul Internaţional pentru Studenţi, Tineri Medici şi Farmacişti „Marisiensis” de la Tîrgu Mureş

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj participanţilor la Congresul Internaţional pentru Studenţi, Tineri Medici şi Farmacişti „Marisiensis” de la Târgu Mureş în care a arătat că nu vede realizabil un proiect de ţară fără studenţi, pentru că în mâinile lor se află cheia viitorului.

El a amintit că în urmă cu două săptămâni, la evenimentul „România la Centenar”, a cunoscut o mică parte a comunităţii academice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

„Afirmam atunci că Centenarul Marii Uniri reprezintă, deopotrivă, moment de celebrare a trecutului, dar şi de orientare către viitor, către acea Românie pe care ne dorim să o lăsăm moştenire generaţiilor viitoare. Celebrarea trecutului presupune, în contextul congresului de astăzi, recunoaşterea profesionalismului şi dedicării cadrelor didactice care, de mai bine de şapte decenii, contribuie la dezvoltarea medicinii româneşti şi formează generaţii de medici şi farmacişti. Când vorbim despre viitor, vorbim despre voi, tinerii studenţi, în ochii cărora citesc de fiecare dată entuziasm, energie, dorinţă de cunoaştere, dar şi dorinţa de implicare şi de a contribui la acea schimbare pe care ne-o dorim cu toţii. Am fost întrebat la evenimentul organizat la Palatul Cotroceni ce rol au studenţii în Proiectul meu de ţară. Am răspuns atunci şi repet în acest cadru: rolul este unul hotărâtor, în sensul că nu văd realizabil un proiect de ţară fără studenţi. În mâinile voastre se află cheia viitorului”, a transmis Iohannis în mesajul său, potrivit unui comunicat de presă.

„Decalajul dintre România şi principalele state de destinaţie în ceea ce priveşte salariile, infrastructura medicală, condiţiile de muncă din sistemul medical, oportunităţile de dezvoltare profesională, respectul pentru profesia de medic, calitatea vieţii în general stă la baza deciziei tinerilor medici de a pleca în străinătate. Politicile de retenţie şi de planificare ale resursei umane în sănătate trebuie fundamentate pe dovezi ştiinţifice şi un punct bun de plecare îl constituie identificarea planului de carieră al studenţilor, intenţiile şi aspiraţiile lor. Avem datoria de a crea un cadru propice care presupune condiţii de muncă şi salarizare adecvate, educaţie de calitate pe tot parcursul vieţii şi oportunităţi de dezvoltare pentru ca voi, tinerii să alegeţi să profesaţi în România, aşa cum am convingerea că vă doriţi”, consideră şeful statului.