Să intrăm un pic în detaliile acestui subiect care ne arde pe toți, rău de tot, la buzunar și toate previziunile economice și macrostructurale ne arată că situația se va înrăutăți în lunile și anii care urmează.
Primul și cel mai important aspect este evoluția prețurilor la fiecare componentă care formează prețul final de vânzare al alimentelor (carburanți, îngrășăminte, resursa umană, alte materii prime și tratamente, transport, comercializare, preparare). Dacă analizăm fiecare componentă în parte, aceastea au crescut substanțial ca preț mediu pe piață.
Presiunea Uniunii Europene asupra României ( … și a restului țărilor europene) de a limita interferența agriculturii asupra mediului și a poluării generate prin procesele agricole. Acest subiect creează un alt factor care nu a fost neapărat vizibil în România până acum dar Green Deal va deveni inevitabil un subiect în următoarea perioadă. Și, așa cum știm, nu ne-am rupt prea tare cu protecția mediului până acum. Iar de acum încolo multe multe miliarde de euro vin exclusiv pe această direcție, deci dacă vrem bănuții europeni va trebui să respectăm și niște reguli. Asta va crește atât costurile agricultorilor cât și prețul final de vânzare.
Schimbările climatice afectează predictibilitatea agriculturii, cu alte cuvinte nu se mai pot face calcule cât de cât realiste privind producțiile viitoare pe marile culturi. Inevitabil asta se va reflecta în prețul final.
Alimentele care se aruncă – acesta este un aspect deosebit de grav în România și mai puțin valabil în restul țărilor europene. Bagatelizăm adesea acest subiect dar pentru România cantitatea de mâncare și alimente care se aruncă este uriașă comparativ cu celelalte state europene.
Profitul din industria alimentară trebuie menținut pentru ca aceasta să fie atractivă pentru segmentele implicate. Dacă vrem să avem alimente și produse alimentare pe masă trebuie să ținem cont de segmentele implicate: dacă fermierii sunt mulțumiți ei vor munci mai mult și mai cu spor, dacă producătorii sunt mulțumiți ei vor investi și vor crește capacitățile de producție, dacă … dacă … dacă …
Acestea sunt doar câteva dintre aspectele care reies dintr-o discuție mult mai largă privind unele din consecințele recentei crize a prețurilor gazului și curentului electric care afectează grav sectoare întregi de producție și industrie de mare capacitate.