Fenomenul a fost observat și menționat într-un studiu realizat de Centrul pentru Media, Informații și Societate al Universității Centrale Europene.
Am identificat în ultima lună mai multe rețele de site-uri care imită ziare și au în comun două detalii: acționează în grup și obțin bani din rulajul unui conținut de tip clickbait.
În cazul de față, vorbim despre un mix de știri false sau conspiraționiste, sfaturi despre alimentație sănătoasă și cure de slăbire minune, știri politice copiate din ziarele naționale și simplificate și, în unele cazuri, chiar materiale de propagandă pro Rusia copiate direct din Sputnik. (PressOne a relatat aici ultimul eveniment organizat de Sputnik în România)
La rândul lor, materialele sunt preluate și promovate de pagini de Facebook cu audiențe de sute de mii de utilizatori, injectând acest tip de conținut în grupuri create special pentru a reuni amatorii de conspirații și știri alarmiste.
Acest sistem de funcționare este o rețetă de făcut bani din publicitate: de cele mai multe ori, publicitatea pe care companiile și-o cumpără prin platforme precum Google AdSense, Rubicon Project, Criteo sau Xaxis. Dar poate la fel de bine să fie și o metodă de propagare a dezinformării.
Citește articolul complet pe PressOne