Harta digitală a apelor minerale-BalneoMap, realizată la iniţiativa Clusterului Regional Balneoturistic Transylvania şi susţinută de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României, a fost prezentată, miercuri, şi la Miercurea-Ciuc, după ce a fost lansată la finalul anului trecut în judeţul Covasna.
Evenimentul a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Harghita şi a fost organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Munţii Harghita.
„Harta digitală a apelor minerale-BalenoMap” indică peste 200 de izvoare de apă minerală, cele mai multe nevalorificate, din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, dar şi 36 de localităţi cu potenţial balneo deosebit.
Iniţiatorul Clusterului Regional Balneoturistic Transylvania, Vajda Lajos, a punctat faptul că este vorba de un potenţial extrordinar la nivelul regiunii Centru, în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Sibiu sau Braşov existând staţiuni sau foste staţiuni care au fost, cândva, renumite.
El a spus că în trecut era un mod de viaţă să mergi la tratament în staţiunile balneo, motiv pentru care localităţile identificate ca având potenţial ar trebui să primească un statut special.
Vajda Lajos a declarat, pentru AGERPRES, că aceste comunităţi trebuie dezvoltate, putând fi derulate proiecte de dezvoltare regională, de dezvoltare rurală şi de creşterea capacităţii umane.
„Trebuie să dezvoltăm armonios, să luăm în considerare managementul pădurilor, pentru aerul curat, arhitectura specifică a localităţilor, din punct de vedere social, cum percepe comunitatea acest lucru, formarea şi atragerea de specialişti, de exemplu în medicină sau sport şi asta în toate localităţile. Să dăm teme pentru universităţi, să dăm teme pentru administraţiile publice, să stabilim cum ar trebui dezvoltată localitatea, luând în considerare şi acele elemente turistice care, pe lângă tratament, asigură un program pentru cei care vizitează, dar să fie cultură specifică. Şi vizitatorul să fie pregătit, nu să vină, să facă o baie, să consume o mâncare tradiţională şi să plece. Cândva a existat această cultură şi atunci acest lucru trebuie să fie readus în actualitate”, a declarat Vajda Lajos, pentru AGERPRES.
Acesta a pledat şi pentru înfiinţarea unui centru de cercetare în domeniul apelor minerale, a salinelor şi a altor resurse locale în Regiunea Centru, opinând că „este o piedică” faptul că Institutul de Cercetare în Domeniul Balnear se află la Bucureşti.
La rândul său, Mátyus Enikő, managerul Clusterului Balneoturistic Transylvania, a precizat, pentru AGERPRES, că este nevoie de o conştientizare a membrilor comunităţii în legătură cu resursele de care dispun.
„În primul rând, noi, localnicii, trebuie să consumăm aceste resurse ca să fim credibili în faţa turiştilor. Din păcate, în ultimii ani, ne-am concemtrat prea mult pe branding, pe promovare turistică, dar produsul, de fapt, (…) este comunitatea locală în sine, ei sunt cei mai relevanţi în acest sens. Şi dacă aceste localităţi nu sunt locuri viabile, atunci niciodată nu o să putem vorbi despre un turism sustenabil”, a spus Mátyus Enikő.
Aceasta a adăugat că se doreşte, ca pe termen mediu, să se extindă înregistrarea şi publicarea resurselor balneare la nivel naţional, proiect în care Departamentul de Dezvoltare Durabilă este partener.
„Dorim să apară nu numai izvoarele de apă minerală, dar şi băile tradiţionale, precum şi tratamentele balneare care pot fi accesate. Platforma rămâne o realizare sau un proiect non profit şi sperăm că până la sfârşitul anului 2023 să avem minim o mie de resurse înregistrate la nivelul întregii ţări”, a punctat Mátyus Enikő.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a vorbit despre importanţa tratamentului balnear şi despre necesitatea schimbării legislaţiei în acest domeniu, care ar duce la dezvoltarea turismului familial şi al celui de sănătate.
„Am văzut peste tot, în Europa, că izvoarele de apă minerală, mofetele, sunt considerate resurse naturale care pot participa atât la dezvoltarea turismului, cât şi pentru a trata sau a preveni nişte boli. Şi eu cred că aici Legislativul trebuie să facă modificări esenţiale, pentru că, momentan, în România, se finanţează numai bisturiul şi medicamentele şi nu cred că este oportun ca să nu ţinem cont de această posibilitate prin care mii de oameni ar putea să primească tratament aici, în judeţul Harghita”, a declarat Borboly Csaba, pentru AGERPRES.
Acesta a spus că se doreşte înfiinţarea unei secţii care să ofere servicii de tratament balnear, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. AGERPRES