La Pădurea Rotundă, în spatele Releului, putem găsi un panou informativ despre prigorii. Panoul a fost realizat și amplasat de Primăria și Consiliul Local Reghin în colaborare cu Centrul de Informare și Promovare Turistică Reghin și Milvus Group.
La sfârșitul săptămânii trecute cei de la Milvus Group au făcut o prezentare a Punctului de informare „Prigoria” (Merops Apiaster), la groapa de lut de sub releu, unde acestea au cuiburile.
„Prigoria este o specie protejată la nivel european și călătorește în fiecare an peste 10 000 de km ca să ajungă la Reghin, deci este un privilegiu pentru noi că această frumusețe a ales să-și facă cuibul și să depună ouăle aici. Este o pasăre migratoare iar la noi vine la începutul lunii mai și pleacă la începutul lunii septembrie când migrează spre Africa, la sud de Sahara. O pasăre frumos colorată, în culorile curcubeului, este o specie exotică a ornitofaunei europene”, spun cei de la Grupul Milvus pe pagina proprie de socializare.
Inițiativa Grupului Milvus, de a realiza un panou informativ despre prigorii se pare că vine în urma unor probleme care se întâlnesc în zonă. Unele persoane (se bănuiește că ar fi apicultorii) au distrus cuiburile de prigorii, având în vedere că acestea se hrănesc cu albine (albinele sunt prinse de aripi de prigorii şi duse într-un loc unde prigoria se aşează şi o mănâncă în linişte). În viitor se vrea ca problema să fie mai atent monitorizată.
Din păcate, mortalitatea prigoriilor este o consecință directă a deranjării cuibăritului, distrugerii intenționate a cuiburilor prin astuparea acestora cu diverse obiecte sau materiale. Prigoria este o specie de pasăre protejată de lege, așadar este important să avem o atitudine de cetățeni responsabili.
Fotografiile de pe panou prezintă ciclul de viață al prigoriei, iar textele informative sunt în trei limbi: română, maghiară și engleză. Echipa de la Centrul de Informare și Promovare Turistică este mândră de această realizare.
Imola Grama