Undeva, în centrul Târgu Mureșului, pe unde acum este Catedrala Mare, exista mai demult un loc încărcat de legende și care astăzi se găsește replicat la Budapesta, fiind prilej de povești și de imortalizat în fotografii.
Bodor Péter, un om cu o viață tumultoasă, dar priceput în multe treburi și construcții, a fost încarcerat și munca sa în folosul comunității a născut prima fântână cântătoare din Târgu Mureș, despre care se spune că era atât de măiastru realizată, că se auzea din toate satele de pe lângă Târgu Mureș, pe o distanță de cel puțin 10 kilometri.
Înaltă de 12 metri și cu un diametru de 10, fântâna avea patru raze de apă, iar mecanismul prin care muzica ajungea la urechile și în sufletele mureșenilor de atunci era pornit tocmai de curgerea apei.Bazinul aduna peste 3000 de găleți de apă, care veneau de la un izvor aflat la vreo 300 de metri, printr-o conductă construită din lemn de stejar. Înșiși pompierii se alimentau din bazinul fântânii și tot ei au decis ca depozitul de apă, un hidrant major cum l-am numi astăzi, să fie acolo.
Cupola, care a fost construită cu 400 de kilograme de cupru, stătea pe cele șase piloane ale terasei din mijloc a fântânii și ascundea mașinăria muzicală miraculoasă, al cărei mecanism era accesat prin energia kinetică a diferenței de nivel de 15 metri. Cutia muzicală pornea de patru ori pe zi și, de fiecare dată, avea în repertoriu o altă piesă muzicală, despre care se spune că erau melodii turcești. În vârful fântânii străjuia statuia lui Apollo care se învârtea cu 90 de grade în jurul axului, la fiecare șase ore și indica timpul exact.
Viața lui Bodor Péter are multe necunoscute. S-a născut la Sângeorgiu de Pădure, după care s-a mutat în județul Covasna și a revenit apoi în localitatea natală. Unii spun că ar fi făcut studii la Viena, dar mai sigure sunt dovezile că ar fi fost tâmplar prin mai multe părți ale Europei, unde ar fi deprins tainele construcției de orgi, de la meșteri sași.I-a plăcut mult Târgu Mureșul și s-a mutat aici, unde chiar dacă nu și-a întemeiat o familie, a adoptat doi copii, care i-au fost de mare ajutor în timpul detenției.
În Târgu Mureș, Bodor a construit și podul de lemn de peste râul Mureș, dar și-a găsit sfârșitul la Cluj, unde se spune că ar fi fost înmormântat în actualul cimitir central, fără că cineva să-i fi descoperit vreodată locul de veci. Povestea vieții lui Bodor Péter ascunde și legende, despre care unii spun că parțial ar fi adevărate.
El ar fi inventat și un aparat care falsifica bancnote și a scăpat de pedeapsa cu moartea, pentru că falsurile lui nu erau prea grozave și nici multe. În plus, mai gravă era atunci copierea fără drept a monedelor de aur, cu care Bodor nu era deprins.Fără să știm dacă este adevărat, se mai spune și că, încarcerat fiind, Bodor a cerut să-și revadă fântâna din centrul Târgu Mureșului. Atunci ar fi luat o piesă din mecanism și ea n-a mai funcționat niciodată. În 1911, fântâna a fost demolată.
În 1936, pe Insula Margit din Budapesta s-a ridicat o copie a fântânii, care rezistă și astăzi, iar o machetă în miniatură se află în Castelul Rhédey din Sângeorgiu de Pădure, locul de naștere al lui Bodor Péter.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.