În timp ce tot mai multe sate rămân fără tineri, într-o comună din Mureş, oamenii fac tot posibilul să-şi ţină copiii aproape şi să-i înveţe să păstreze tradiţiile din bătrâni. Aşa se face că acum, printr-un proiect european de dezvoltare a activităților culturale, Primăria a cumpărat 24 de costume cere vor fi purtate cu mândrie de tinerii dintr-un ansamblu folcloric, dar şi de interpreţi de muzică populară.
Marian, un tânăr dansator al ansamblul Zestrea Ideciului, prezintă cu mândrie straiul popular pe care-l poartă. E doar unul dintre cele 24 de costume care au fost cumpărate de Primărie şi care vor fi de acum îmbrăcate de tinerii din comună la diferite spectacole.
Lucian Feier, primarul comunei Ideciu de Jos: 12 costume pentru copii, 12 costume pentru adulţi. Este vorba despre măsura ocrotirii moştenirii rurale şi dezvoltarea turismului. Valoarea acestui proiect este una micuţă, nu este una mare, 40.000. A fost şi o cofinanţare de 12.000 din partea Primăriei.
Costumele au fost cumpărate chiar de la meşterii populari din zonă. La un costum, tanti Cornelia a lucrat mai bine de şase luni.
Cornelia Mircea, meșter popular: Eu de micuţă am cusut. Mama mea cosea şi eu am cusut de mică şi mi-a plăcut să lucrez.
De acum, hainele tradiţionale pe care le-a făcut vor fi admirate de mii de oameni, la toate spectacolele de muzică şi dansuri populare la care vor fi artiştii locali prezenţi.
Marian Someşan, profesor de canto: Sunt un împătimit al spectacolelor costumelor tradiţionale, al spectacolelor muzicii tradiţionale.
Mariana Pop, dansatoare la ansamblul Zestrea Ideciului: Tradiţia a fost la loc de frunte în satul Deleni şi sperăm să reînviem acea frumuseţe de demult. Ducem cu mândrie portul popular.
Primul eveniment important unde tinerii vor purta costumele populare achiziţionate de Primărie este Târgul Băilor. Festivalul va fi în comună la începutul lunii august şi va avea recitaluri de muzică populară și ușoară, dansuri, dar şi expoziții de obiecte tradiționale ale meșterilor populari.
Vezi video pe Observator TV