Primăria Miercurea-Ciuc doreşte să restaureze şi să reconstruiască sistemul de fortificaţii al cetăţii Mikó, clădirea emblematică a oraşului, care găzduieşte Muzeul Secuiesc al Ciucului, spaţiul urmând să fie folosit pentru evenimente culturale şi recreative.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, alături de specialişti ai muzeului, au susţinut o conferinţă de presă, marţi, în spatele cetăţii Mikó, acolo unde săpăturile arheologice au dovedit faptul că cetatea dispunea de un sistem exterior de apărare, aşa cum arătau planurile studiate de arheologi.
Arheologul Darvas Lóránd a declarat că, până la efectuarea cercetărilor în teren, nu s-a ştiut exact dacă există sistemul exterior de apărare.
„Am identificat extinderea şanţului exterior de apărare şi extinderea şanţului interior de apărare, care era din secolul XVII, dar în urma reconstruirii cetăţii, din secolul XVIII, a fost construit aici un sistem exterior de apărare, ca şi la Alba Iulia sau Arad. (…) Aveam numai planurile de construire din secolul XVIII şi nu s-a ştiut dacă s-a realizat sau nu acest sistem exterior de apărare. Dar conform săpăturilor noastre arheologice am identificat toate elementele care întăresc informaţia că s-a realizat acest sistem”, a declarat Darvas Lóránd.
La rândul său, arheologul Botar Istvan, a punctat că se doreşte reconstruirea în totalitate a incintei fortificate şi folosirea spaţiului în mod eficient, atât pentru muzeu cât şi pentru comunitate.
„Planul ar fi să reconstruim în totalitate incinta fortificată, ceea ce a fost în secolul XVIII, să avem cele două şanţuri exterioare, deschise şi curăţate şi între ele să avem valul reconstruit, care era până la (…) cornişă. Între cele două şanţuri în negativ o să avem un val pozitiv, care s-a construit în secolul XVIII, şi în acel val construit vom avea multe suprafeţele libere, utile pentru muzeu- laboratoare, depozite- iar în cele două şanţuri, mai ales în cel exterior, care după cum vedeţi e uriaş, oraşul ar putea să amplaseze funcţii civile – locuri de joacă, teren de tenis, teren de hochei, teatru. (…) Şi, astfel, acest loc, care este o câmpie neutilizată de oraş, nevizitată de nimeni şi nevăzută de nimeni, o să avem ca şi la Alba Iulia sau Deva, cele două şanţuri deschise, vizibile şi castelul Miko o să redevină iarăşi cetate, ce a fost odinioară. Pentru că vorbim de cetatea Miko, dar, de fapt, arată doar ca un castel, dar dacă am reface aceste incinte, aceste fortificaţii, şi-ar recăpăta faţada de cetate”, a explicat Botar Istvan.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a punctat că, după finalizarea cercetărilor arheologice, se doreşte accesarea de fonduri europene pentru restaurarea şi reconstrucţia fortificaţiei cetăţii.
„Dorim să continuăm acest proiect şi să găsim fonduri europene ca această reabilitare să se întâmple şi să reintroducem în circuitul public o parte reabilitată a atmosferei fortificaţiilor care existau (…), în jurul cetăţii”, a conchis Korodi Attila. AGERPRES
FOTÓ: BORBÉLY FANNI Székelyhon.ro