Juriul concursului Entente Florale Europe se va afla săptămâna viitoare în Miercurea-Ciuc, după ce oraşul a fost înscris în această competiţie, Primăria făcând un apel către locuitori să îşi înfrumuseţeze spaţiile din jurul blocurilor sau ale caselor şi să facă curăţenie, la fel ca înaintea unei sărbători.
„Între 26 şi 28 iunie, juriul Entente Florale Europe se va afla în Miercurea-Ciuc, ca să evalueze oraşul, pe baza unui set de criterii. Această vizită este o oportunitate excelentă ca oraşul nostru să primească un loc pe harta verde a Europei. (…) Dacă aveţi posibilitatea, contribuiţi la înfrumuseţarea mediului în care locuiţi! Niciun gest nu este prea mic, nicio floare prea modestă! Împreună putem face din Miercurea-Ciuc un loc şi mai frumos!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a viceprimarului municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla.
Potrivit sursei citate, această competiţie evaluează nu doar frumuseţea spaţiilor publice şi curăţenia din oraş, ci şi spiritual comunitar sau strategiile de dezvoltare durabilă ale oraşului.
„Competiţia Entente Florale Europe nu evaluează doar frumuseţea spaţiilor publice şi curăţenia din oraş, ci şi spiritul comunitar şi angajamentul faţă de dezvoltarea durabilă a unei localităţi. O astfel de recunoaştere ar însemna aprecierea eforturilor noastre şi ar constitui, în acelaşi timp, un pas important pentru turism, făcând oraşul mai atractiv pentru potenţialii vizitatori”, se arată în postarea citată.
Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a declarat pentru AGERPRES că membrii juriului vor vizita mai multe locuri din oraş şi, pe baza unor criterii, vor evalua tot ceea ce vor vedea.
„Sunt o grămadă de criterii după care, efectiv, juriul va puncta toate cele văzute. În dimineaţa de 27 iunie o să începem cu o prezentare foarte amănunţită despre oraş, care va dura o oră. Ei vor să ştie, de fapt, totul despre oraş, ce strategii avem adoptate, care sunt planurile noastre. Deci, nu numai legat de flori, ci legat de dezvoltarea oraşului ca întreg, cum implicăm strategia climatică, strategia de dezvoltare a oraşului, spaţiile verzi. (…) Noi, în competiţia asta, nu suntem în competiţie cu celelalte oraşe, ci suntem în competiţie cu criteriile elaborate de ei, de fapt, cu noi înşine suntem în competiţie, să vedem ce punctaj vom obţine”, a explicat Bors Béla, pentru AGERPRES.
Acesta i-a îndemnat pe locuitori să îşi înfrumuseţeze spaţiile din jurul blocurilor sau ale caselor, „aşa cum fac înainte de Rusalii”, menţionând că locuitorii oraşului sunt parteneri ai acestui demers, iar cei care au dorit au primit, în timpul primăverii, răsaduri sau seminţe de flori, pentru a face mai frumoase spaţiile în care trăiesc.
De asemenea, Bors Béla, a amintit şi de faptul că a fost finalizată vaza decorativă din faţa Primăriei Miercurea-Ciuc, care a devenit un simbol al oraşului şi pe care sunt plantate zece mii de răsaduri de flori.
„Vaza din faţa primăriei este gata, în ea sunt plantate 10.000 răsaduri de flori. În anul curent, în 2024, împlinim 60 de ani de când înflorim această vază, anual. Din anul 1964 avem informaţii că se face acest lucru. Vaza a fost mutată în oraş de mai multe ori, dar aici, în faţa primăriei, este acum de zeci ani”, a precizat viceprimarul.
Acesta a mai spus că rezultatul concursului va fi cunoscut în luna septembrie, atunci când în Ungaria va avea loc şi o festivitate de premiere.
Primăria Miercurea-Ciuc a anunţat, în luna februarie, că a înscris municipiul în competiţia Entente Florale Europe – Concursul european al oraşelor şi satelor, fiind singura localitate din ţară care participă la acest concurs.
„Scopul nostru este să creştem reputaţia europeană a municipiului şi să facem noi demersuri pentru comunitatea noastră şi pentru dezvoltarea turismului. Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage (AEFP) este o organizaţie internaţională care organizează acest concurs de mediu de 49 de ani. Iniţial, accentul a fost pus pe frumuseţea spaţiilor publice şi a mediului înconjurător, dar schimbările constante din lume au determinat reevaluarea şi modernizarea competiţiei. Astăzi, juriul internaţional acordă recunoaşteri comunităţilor participante pe baza unui set extins de criterii”, anunţa Primăria Miercurea-Ciuc. AGERPRES