Administraţiile locale au avut liber de la Bucureşti să-şi stabilească lefurile cum vor şi au făcut majorări fără să ţină cont că nu au de fapt bani. Așa că, în mai multe localităţi din ţară primarii nu mai au bani de salarii.
Problema s-a iscat încă de anul trecut când preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici le-a trimis un email bugetarilor prin care le-a dat de ales. Lili Stan, funcţionar public şi membru SNFP: „E cam acelaşi lucru: ori micşorezi numărul, ori tai salariul. Mai diplomat ar fi să reducă numărul salariaţilor decât să taie salariile, dar nu ştiu. Oricum e de rău ambele variante”.
La Târnăveni
Problema a ajuns și la Primăria Târnăveni, unde pentru a nu afecta investițiile s-a venit cu o propunere cel puțin inedită:
„Fiecare angajat al primăriei trebuie să facă o cerere prin care solicită cinci zile fără plată, în fiecare lună, până se acoperă o lună lucrătoare”, ne-a informat un angajat care a ținut morțiș să-și păstreze anonimatul… și „unii angajați au făcut cerere luna aceasta, dar nu mai vor să facă”.
De asemenea, o altă persoană ne-a spus că nu este de acord să intre în concediu fără plată atât timp cât sunt prevăzuți aproape un miliard de lei vechi pentru festivaluri, întrebând retoric: „Și festivalul e investiție?”…
Are sau nu are Primăria bani?!
Având aceste informații la îndemână, am mers pe firul problemei și am încercat să vedem care sunt, de fapt, problemele la Târnăveni, dacă sunt sau nu bani în „vistieria” municipiului și dacă cineva obligă (sau nu) angajații să facă cerere de concediu fără plată etc.
Prima „oprire” pe care am făcut-o a fost un apel telefonic la Sergiu Zereș, administratorul primăriei Târnăveni, care nu ne-a fost de prea mare ajutor, având în vedere că a fost în concediu în ultima lună, iar înainte a fost în concediu medical … „din păcate nu vă pot ajuta, am fost în concediu în ultima perioadă și nu știu nimic despre această problemă”, a spus acesta, dar s-a arătat și el curios de situație. „Cred că cel mai în măsură să vă dea explicații este primarul sau viceprimarul Florin Sim…”, a spus Sergiu Zereș. Așa că…
Prima confirmare am primit-o de la…
… viceprimarul Florin Sim: „… deocamdată aceasta este o variantă (concediul fără plată n.r.) propusă din lipsa banilor, dar nu se știe dacă va fi sau nu o decizie definitivă. Nu știu să fi făcut cineva cerere, nu cred că a făcut, încă nu e o decizie definitivă. Mai multe detalii vă poate da primarul Sorin Megheșan sau directorul economic Rodica Muth”.
Contactată telefonic, Rodica Muth nu a răspuns la telefon (probabil și din cauza orei la care am sunat, în afara programului de lucru).
Tot din surse care au dorit să-și păstreze anonimatul am aflat că problema ar fi ajuns și la liderii Sindicatului de la Tîrgu Mureș.
Călin Orlando Cociș, liderul CNSLR Frăţia Mureş, ne-a direcționat înspre Markos György preşedintele Cartel Alfa, filiala Mureş, deoarece: „angajații primăriei Târnăveni aparțin de Cartel Alfa”.
Contactat telefonic, Markos György a fost surprins de întrebarea noastră: „Liderul de la Târnăveni nu mi-a comunicat așa ceva, probabil că au adoptat ei această măsură, am să mă interesez, nu știu nimic despre asta. Dar dacă pleacă în concediu fără plată, cine muncește…pleacă toți odată?”, a întrebat amuzat și retoric Markos György.
„Nu a fost nimeni forțat!”
Fiind pe un drum cu semnal slab, primarul municipiului Târnăveni nu a putut fi contactat în primă fază (el fiind primul apelat), dar apoi ne-a resunat și am reușit să „lămurim” despre ce este vorba „Nu a fost nimeni forțat să își ia vreo zi fără plată”, a spus el, dar a recunoscut că a fost o propunere în acest sens făcută de colegi, având în vedere că unii salariați au obiceiul de a solicita periodic concediu fără plată.
„Sunt bani pentru investiții, dar nu și de salarii”….
Ne-a spus primarul Sorin Megheșan, explicând „Primăria municipiului Târnăveni nu are probleme cu banii în ceea ce privește investițiile. Prin Hotărâre de Consiliu Local au fost mărite salariile angajaților Primăriei (salariile viceprimarului și al primarului sunt stabilite de lege). După primul semestru, s-a făcut un raport prin care ni s-a adus la cunoștință că nu avem bani să continuăm investițiile cu această grilă de salarizare, iar la solicitarea unor colegi, s-a propus ca fiecare dintre colegii care de-a lungul timpului au solicitat concedii fără plată să și le ia pentru a vedea care e suma care va rămâne”.
Fondul de investiții trebuie să rămână pe investiții
Primarul Sorin Megheșan a mai subliniat că în opinia lui nu ar trebui să fie plătite salariile din fondul de investiții deoarece lucrările trebuie continuate: „Fondul de investiții trebuie să rămână pe investiții și să nu procedăm cum au procedat foarte multe primării din țară că mai întâi au asigurat fondul de salarii și după aceea investițiile. Noi am hotărât să ne continuăm investițiile programate din anii anteriori. În acel fond de salarii, încă de la aprobarea bugetului, nu ne puteam încadra cu un salariu pe care ni l-a solicitat sindicatul (angajații primăriei). Am fost de acord ca după primul semestru să facem o analiză, să facem balanța să vedem exact cum stau lucrurile, dacă putem (plăti n.r.), deși am avertizat de la început că eu cred că nu putem duce salariile până la sfârșitul anului la nivelul la care le doresc dânșii. Trebuie să menționez că a fost aprobată norma de hrană pentru fiecare polițist local, în jur de 1.100 de lei, în funcție de zilele lucrate; în luna decembrie s-au probat acele sume pentru 6 luni de zile, după care era în discuție dacă se poate continua cu nivelul salariilor pe care le-au solicitat angajații sau vom recurge la o reducere a organigramei sau la reducerea salariilor. Această discuție a fost purtată încă din iarnă cu toți angajații și aprobată/stabilită prin hotărâre de Consiliu Local, deci prin salariile angajaților.
Menționez faptul salariul primarului și al viceprimarului e stabilit de lege. E un coeficient care reprezintă rangul localității, deci viceprimarul și primarul nu are salariul stabilit de ordonatorul de credit și aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local”….
„Nu eu am propus!
„A trecut primul semestru, s-a făcut analiza de către compartimentul financiar care a venit cu un raport prin care ni s-a adus la cunoștință executivului, primarului, viceprimarului, că s-ar putea ca la sfârșitul anului să nu avem suficienți bani să continuăm cu această grilă care era în vigoare. Și colegii, deci încă odată spun, a fost solicitarea colegilor să luăm în calcul și o a treia variantă, ca toți acei care ne-au solicitat de-a lungul timpului, de-a lungul anului, concedii fără plată și care au nevoie de concediu fără plată să și-l ia ca să vedem care e suma la care ajungem, sperând că nu va fi nevoie să se reducă organigrama sau salariile.
Eu nu am fost de acord (și nici acum nu sunt) cu concediile fără plată pentru că eu consider că dacă o persoană solicită o lună, două trei – cât solicitau ei de obicei – concediu fără plată (concedii care până anii anteriori au fost aprobate), înseamnă că persoana aia practic e în plus. Deci vine angajatul și face o cerere… dă-mi o lună, sau dă-mi două sau dă-mi trei luni concediu fără plată. Păi dacă mă pot lipsi de tine o lună, două, trei, înseamnă că instituția poate funcționa tot timpul fără tine. Încă odată menționez că nu a fost propunerea nici a primarului, nici a viceprimarului nici a Consiliului local, ci a fost propunerea colegilor, ca acele persoane care doresc să-și solicite și să efectueze concedii fără plată, să le aprob pentru că eu până acum nu am dorit să aprob așa ceva.
Nu a fost niciun coleg forțat și nu pot să forțez pe cineva să-și ia concediu fără plată. Nu a fost nici un coleg avertizat că ar putea… sau că la sfârșitul anului să se reducă postul tău sau al altuia. Pentru că atunci când actualizezi o organigramă ai de făcut niște analize mai ample și îți ia ceva timp.
Deci, nu a fost nimeni forțat să își ia vreo zi fără plată! Încă odată spun nu am fost de acord până acum cu această metodă, dar trebuie de multe ori să cedezi în fața majorității chiar dacă consideri că altfel ar fi mai bine”, a explicat primarul.
A.B.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.